Skip to main content
közigazgatási informatika

Folytatódhat a Tisztaszoftver program

Szerző: 2012. január 11.No Comments

„Elhamarkodottnak bizonyult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) december végi egyoldalú kommunikációja a Tisztaszoftver program megszűnéséről. A tárca a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult licencprogram weboldalán jelentette be: a jövő évi költségvetésbe nem tervezték bele ezt a tételt, ezért és a versenysemlegesség szempontjára való tekintettel befejezik a szoftverbérlés állami finanszírozását. Az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket – írták.

A hír hatására kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. A Computerworld írása felvetette: a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

Nem biztos semmi sem

Amint azonban az IT café megtudta: korántsem biztos, hogy március elejéig el kell távolítani a Tisztaszoftver program keretében használt Microsoft termékeket a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépeiről. A szoftvercég hazai leányvállalata ugyanis az NFM egyoldalú bejelentését követően tárgyalásokat kezdeményezett az államilag finanszírozott licenckonstrukció folytatásáról a minisztériummal, ezek jelenleg is folynak.

Lapunk értesülését megerősítette Vályi-Nagy Vilmos, a tárca kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára is. Mint a szakpolitikus megkeresésünkre elmondta: a tárgyalások folyamatban vannak, és ha a Microsoft elő tud állni egy, a kormány által elfogadható és finanszírozható konstrukcióval, van esély a licencprogram folytatására. Az egyeztetések várhatóan még hetekig tartanak – tette hozzá…”

Forrás:
Folytatódhat a Tisztaszoftver program, Barna József, IT café, 2012. január 9.