Skip to main content
jog

Lemondott az EP-referens az ACTA elleni tiltakozásul

Szerző: 2012. január 29.No Comments

„A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA), azaz az online kalózkodásról szóló tárgyalások több mint ellentmondásosak, ezért egy kulcsfontosságú uniós tisztviselő lemondott. Kader Arif, az ACTA-hoz rendelt európai parlamenti referens szerint soha nem látott manővereket végeztek a szerződés körül a tisztviselők, a helyzet elfogadhatatlan, és ő nem fog részt venni ebben a színjátékban – áll a BBC hírében.

A referens első kifogása, hogy nem zajlik konzultáció a civil társadalommal, de felrója az átláthatóság hiányát, és hogy magyarázat nélkül elutasították az ajánlásokat.
Magyarországon nem vert nagy visszhangot az ügy, Lengyelországban azonban több ezer tüntető vonult utcára a megállapodás ratifikálása ellen tiltakozva. Emellett a hét elején hackerek támadtak meg több lengyel kormányzati weboldalt, beleértve a miniszterelnök weboldalát is.

Az Európai Unión kívül a szerződést aláírta az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Szingapúr és Dél-Korea is.

Darrell Issa amerikai szenátor, a SOPA egyik legerőteljesebb kritikusa aggodalmát fejezte ki az ACTA-val kapcsolatban a davosi Világgazdasági Fórum. Szerinte az ACTA sokkal veszélyesebb, mint a SOPA. A SOPA ellen nemrég a történelem eddigi legnagyobb internetes tiltakozása zajlott, ebben mintegy tízezer szervezet vett részt. A Sopa (Stop Online Piracy Act) és a Pipa (Protect Intellectual Property Act), azaz a „kalóztörvény” az érintettek szerint túlságosan általános és az online tartalmak cenzúrázásához vezetne, ha ebben a formában bevezetik.”

Forrás:
Lemondott az EP-referens az ACTA elleni tiltakozásul, HVG.hu, 2012. január 27.
European Parliament Official In Charge Of ACTA Quits, And Denounces The ‘Masquerade’ Behind ACTA, Techdirt, 2012. január 26.