közigazgatás: magyar

A területi államigazgatás átalakítása

Szerző: 2012. február 7.február 9th, 2012No Comments

„Péntekig az Országgyűlés elé kerül a 2013. január 1-én létrejövő járások kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomag – mondta Szabó Erika egy kedden tartott sajtóbeszélgetésen, amelyen a 2010 tavaszán a Jó Állam Program keretében megkezdett rendszerszintű átalakításról tájékoztatott.

Az államtitkár mindenek előtt azt hangsúlyozta, hogy az átalakítás legfontosabb céljai az egyablakos ügyintézés bevezetése, valamint az államigazgatás egyszerűbb, hatékonyabb, átláthatóbb működésének megteremtése.

A fővárosi és megyei kormányhivatalokat illetően Szabó Erika elmondta: a 2011. január 1-én megnyílt hivatalokkal a területi közigazgatás addigi káoszát kívánták kezelni. Lényeges változás, hogy a kormányhivatal törvényességi felügyeletet is ellát a helyi önkormányzatnál, tehát mulasztás esetén rendeletet alkothat, kezdeményezheti állami támogatás megvonását vagy visszatartását, felügyeleti bírságot szabhat ki, illetve pert indíthat a sorozatos jogsértést elkövető polgármester ellen. Az egyéves tapasztalatok alapján elmondható, hogy a rendszer kiválóan működik, az átalakítás nem okozott gondot a szakigazgatási szervek munkájában sem – tette hozzá.

A járási szint kialakítása a területi közigazgatás átalakításának már a következő lépcsője – fogalmazott az államtitkár. A járások az államigazgatás legkisebb területi egységeiként jönnek létre. Fontos tehát egyértelművé tenni, hogy ez nem egy önkormányzati szint, a járásoknak nincs köze az önkormányzati társulásokhoz sem. Azzal, hogy a jegyző jogköreit a járások veszik át, az állam a saját szervezeti rendszerén belül – a járási hivatalban – végzi el saját feladatait. A polgármesteri hivatalok a helyi ügyintézésért, és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációért lesznek felelősek. Így megvalósul az államigazgatási és az önkormányzati feladatokat szétválasztása – hangsúlyozta Szabó Erika.

Kiemelte: péntekig az Országgyűlés elé kerül a 2013. január 1-én létrejövő járások kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomag, amely várhatóan több mint nyolcvan jogszabály módosítását tartalmazza majd. A tervek szerint 168 járás, illetve 7 fővárosi körzet jön majd létre.

A Kormányablakokkal kapcsolatban az államtitkár emlékeztetett: azok 2011. január 3-án, 29 helyszínen jöttek létre a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban és Budapesten. Szabó Erika rávilágított, az ügyszám folyamatosan nő, 2012. negyedik hetében 7287 ügyfél 8157 ügyet intézett a Kormányablakokban, melyek hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között várják az állampolgárokat. Cél, hogy minden járási székhelyen és okmányirodát működtető településeken Kormányablak nyíljon – fűzte hozzá.

A magas színvonalú, ügyfélbarát, egyablakos ügyintézés elindítása 2013-ra válik lehetővé, az általános ügyintézési határidő jelentős – 30 napról 21 napra – csökkentése 2014. január 1-jétől lép majd hatályba. Mindez azt jelenti, hogy az ügyfél a Kormányablakokban mindent egy ügyintézőnél, kényelmesen és sokkal gyorsabban tud majd elintézni – nyomatékosította Szabó Erika.”

„Szabó Erika kedd délelőtti sajtóbeszélgetésén összegezte a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkársága által koordinált átalakítási projekt eredményeit és további lépéseit. Az államtitkár a 2013. január 1-jétől felálló járási rendszerrel kapcsolatban elmondta, a társadalmi egyeztetés lezajlott, a beérkezett 757 javaslatot megyékre szétválasztották és megküldték az érintett kormánymegbízottnak. „Február 10-ig az országgyűlés elé terjesztjük a járásokkal összefüggő törvényeket. A benyújtott javaslatokba még nem épülnek bele a kormánymegbízottak visszajelzései, ezek csak később kerülhetnek be a rendszerbe” – mondta a sajtóbeszélgetésen.

Az államtitkár a sajtó munkatársainak összegezte a kormányhivatalok és kormányablakok felállításának és működésének tapasztalatait. Elmondta, 2013-ra az egyablakos ügyintézés teljes rendszerének, közel 300 kormányablak kiépítése a cél. Ez 8 európai uniós forrás összehangolt fejlesztésével valósulhat meg. Szabó Erika a MÁV és az új államigazgatási struktúra jövőbeni összefonódására is utalt. „A MÁV pályaudvarokon létesülő kormányablakok a közlekedést, a kereskedelmet és a közigazgatást egyesítenék. A tervezet részleteiről a héten adunk bővebb információt” – hangsúlyozta.”

Forrás:
A területi államigazgatás átalakítása, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. február 7.
Szabó Erika: 300 kormányablak kiépítése a végső cél, OrientPress, 2012. február 7.