közigazgatás: magyar

Történelmi vállalkozás a járási rendszer kialakítása

Szerző: 2012. március 1.No Comments

„A közigazgatás átalakításának egyik legnagyobb, történelmi léptékű lépcsőfokához érkeztünk – mondta el Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár a Bács-Kiskun megyei polgármesteri fórumon a járási közigazgatási rendszer kialakításával kapcsolatos feladatokról.

Szabó Erika a járások felállításának szükségességéről szólva kiemelte, hogy 2010-ben egy széttagolt, bürokratikus és egyáltalán nem ügyfélbarát rendszert örökölt a jelenlegi kormány, amelyben nem volt összehangolt a munka. A kormány célja ezért olyan egyablakos ügyintézés kialakítása, amely hatékonyan és az állampolgárokhoz a lehető legközelebb tudja kiszolgálni az igényeket.

Az államtitkár emlékeztetett, előbb a fővárosi- és megyei kormányhivatalok felállításával helyreállították a területi közigazgatás törvényességét, majd a kormányhivatalok létrehozásával és tizennégy szakigazgatási szerv integrálásával egy olyan szervezeti egységesítést hajtottak végre, amely képes az állami feladatokat hatékonyan és gyorsan ellátni megyei szinten. Az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy a kormányhivatalok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket – hangsúlyozta Szabó Erika.

A járások kialakításával a közigazgatás átalakításának egyik legnagyobb lépcsőfokához érkeztünk – jelentette ki az államtitkár. Mint elmondta, ahhoz, hogy 2013-ra megfelelően megvalósuljanak az elképzelések, mindenki jó szándékára és segítőkészségére szükség lesz.

A járások feladatáról szólva Szabó Erika kiemelte, a járási hivatal nem csak közelebb viszi az államot a polgárokhoz, hanem a települési jegyzők válláról is komoly államigazgatási terheket vesz majd le. Az állam szeretné saját feladatait, saját szervezetrendszerén keresztül végezni – tette hozzá. Az államtitkár elmondta, óriási érdeklődést tapasztalható a járások iránt ezért a félreértések elkerülése érdekében hangsúlyozni kell, hogy a járás nem közigazgatási egység lesz kizárólag az államigazgatás szervezetének egy hivatali egysége.

Az ügyintézési helyszínek bővülése kapcsán Szabó Erika kiemelte azt is, hogy minden járási hivatal székhelyén, valamint ahol most okmányiroda működik és nem lesz járási székhely ott is kormányablak fog nyílni, így az állampolgárok számára lényegesen szélesebb lesz az ügyintézés lehetősége.

Az államtitkár kifejtette, a közigazgatás átalakítása során már az eddigi lépések is történelmi léptékűek voltak, de ami előttünk áll, az még inkább történelmi vállalkozás lesz.

Szabó Erika államtitkár a Területi Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) évente megrendezésre kerülő megyei polgármesteri fórumán vett részt Lajosmizsén, ahol az önkormányzatok képviselői, polgármesterei aktuális önkormányzatokat érintő kérdéseket vitattak meg, a mostani fórum a járási rendszer kialakításához kapcsolódó több hónapos konzultáció- sorozat egyik állomása is egyben.

Dietz Ferenc szentendrei polgármester, a TÖOSZ társelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a következő időszak kiemelkedő önkormányzati kérdéseiben fontos, hogy az érintettek az ilyen fórumokon megfogalmazzák javaslataikat, véleményüket és azt a minisztériumok felé tudják közvetíteni. Ebben a kérdésben partnerünk minden érintett minisztérium – tette hozzá.”

Forrás:
Történelmi vállalkozás a járási rendszer kialakítása, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. február 28.