egészségügyközigazgatás: magyar

Hétfőn dönthet a parlament a települési kórházak átvételéről

Szerző: 2012. április 19.április 22nd, 2012No Comments

„Az Országgyűlésben valószínűleg jövő hétfőn lesz a zárószavazása annak törvényjavaslatnak, amelynek értelmében az önkormányzati fenntartású kórházak május elsejével állami kézbe kerülnek – jelentette be Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Mint mondta, bíznak abban, hogy a javaslatot hétfőn megszavazza az Országgyűlés, május elsejével átvehetik az érintett intézményeket, és július elsejével elindulhat az egészségügyi fekvőbeteg-ellátás új rendszere.

Török Krisztina hozzátette: a központi, állami kézbe kerülő intézmények listája két részre osztható, ezen 53 plusz 14 intézmény van. Az első csoportba tartoznak azok a kórházak, amelyeknek a tulajdonosa, fenntartója lesz az állam. A második csoportnál magát a szolgáltatót nem veszi át az állam, csak az intézmények által bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó és ingatlan vagyon kerül központi fenntartásba.

Mint a főigazgató felidézte, 2012. január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló intézményeket vette át az állam. Májustól az összes fekvőbeteg-, majd 2013 januárjától az összes járóbeteg-ellátó intézmény fenntartójává válik a GYEMSZI.

Török Krisztina megjegyezte: több, májusban állami kézbe kerülő városi kórházban már most kritikus az eladósodottság mértéke, néhol működési támogatásokat is elvontak az intézményektől. A következő időkben – „hacsak nem történik valami csoda” – nem lesz több pénz az egészségügyben – mondta. Ezért mindenképpen növelni kell a hatékonyságot. Ehhez a forrásokat úgy kell elosztani, hogy közben mind a működésből, mind a központi közbeszerzések révén minden hatékonysági tartalékot kiaknázzanak. Az egységes irányítás révén amit lehet, központilag szereznek majd be: gyógyszert, földgázt, áramot – sorolta a főigazgató.

A cél, hogy minél több forrás maradhasson az intézményeknél, hogy az ágazatban dolgozók bérére fordíthassák. Mindeközben a GYEMSZI számára a legfontosabb a biztonságos betegellátás. Az intézmény legfőbb feladatának azt tekinti, hogy az egészségügyben a szolgáltatás színvonala emelkedjen – hangsúlyozta Török Krisztina.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter március 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló javaslatát, ennek értelmében május elsejével az összes önkormányzati fekvőbeteg-ellátó intézményt átvenné az állam.

A javaslat indoklásában az olvasható: a kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás céljával. Ennek érdekében – a tervezett három helyett – két lépcsőben átveszik az önkormányzatoktól a fekvőbetegek ellátását biztosító intézményeket.”

Forrás:
Hétfőn dönthet a parlament a települési kórházak átvételéről, Népszava/MTI, 2012. április 19.