jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Emailben pereskedhetünk?

Szerző: 2012. május 29.No Comments

„Az új büntető törvénykönyvet (Btk.) várhatóan az általános vita június végi lezárását követően fogadhatja el az Országgyűlés, és egy évvel később lépne hatályba – mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára szombaton Balatonalmádiban, a XI. Magyar Jogászgyűlésen.

Elmondta, az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét szintén júniusban tárgyalja majd a parlament, és várhatóan az őszi ülésszakon fogadhatják el. Így ez az új kódex is az egyéves felkészülési időt követően léphet hatályba, várhatóan 2013 késő őszén.

A Btk.-ról szólva azt mondta: tartalmazza az elméleti jogászok és a jogalkalmazók felvetéseinek többségét, ugyanakkor a teljes konszenzus illúzió. „A vitás kérdések száma egy félt tucatnál nem több” – fogalmazott. Az új Ptk. tervezetéről azt mondta, hogy az „kevésbé átpolitizált”. „A társasági jog körül kialakult tudományos vitát méltatlanul nekünk, politikusoknak kell eldöntenünk, a mostani törvénykönyvben szereplő változat a többségi vélemény” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a fő dilemmát most az jelenti, hogy mivel a kormány nem ért egyet a kodifikációs bizottság javaslatával, megteheti-e, hogy megváltoztatja. Ez még nyitott kérdés – jegyezte meg.

Az államtitkár szerint a jogi segítségnyújtás, a kirendelt védői rendszer – amelyet az alkotmányból következő állami szolgáltatásként definiált – jelenleg válságjeleket mutat Magyarországon. Úgy vélte, hogy a rendszeren változtatni kell, amelyhez az ügyvédi kamara és az igazságszolgáltatási szervek segítségét kérte. Terveik szerint a jogi segítségnyújtást a jövőben nem a kirendelő hatóság költségvetéséből, hanem egy elkülönített pénzalapból finanszíroznák. Szerinte indokolt megszakítani a kirendelő hatóság és a kirendelt védő közötti közvetlen kapcsolatot, mert a hatóságok sok esetben szubjektív szempontok alapján válogatják ki az ügyvédeket. A kiválasztást objektív alapokra kell helyezni. Kifejtette: ismerik azt a problémát is, miszerint a kirendelő hatóságok „hónapos késésben” vannak az ügyvédek kifizetésénél. A költségvetést is érintő változást csak évfordulóval lehet végrehajtani – tette hozzá.

A kormány jogpolitikai feladatai címmel megtartott előadásában Répássy Róbert áttekintette az igazságügyi tárca által az elmúlt két évben elvégzett feladatokat. Szólt arról is, hogy a civil szervezetek alakításának megkönnyítésére lehetőség lesz egyszerűsített nyilvántartásba vételére, és létrehozzák a civil szervezetek interneten is elérhető közhiteles nyilvántartását.

Csaknem egyórás előadásában az államtitkár kitért arra is, hogy 2013 január elsejére készül el a bírósági beadványok elektronikus továbbítását lehetővé tevő rendszer. Hangsúlyozta: a tárca folyamatos kapcsolatban áll az Országos Bírósági Hivatallal annak érdekében, hogy akkor kerüljön bevezetésre az elektronikus eljárások rendszere, amikor a bírósági intézményrendszer erre felkészült. Ez várhatóan 2012. június 30-ra nem fog megvalósulni, az erre vonatkozó törvényt az Országgyűlés módosítani fogja – mondta.”

Forrás:
Emailben pereskedhetünk?, Népszabadság/MTI, 2012. május 26.