Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Szegeden tanácskoznak a levéltárak jövőjéről

Szerző: 2012. június 17.No Comments

„Az elektronikus közigazgatás lesz a témája az idei levéltáros vándorgyűlésnek, amelyre több mint háromszáz hazai és külföldi vendéget várnak Szegedre. A szakma hétfőn kezdődő legrangosabb rendezvényének a Magyar Nemzeti Levéltár létrehozása és a megyei levéltárak további működése is témája lesz.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben megrendezi az egyik legrangosabb szakmai találkozót, a levéltáros vándorgyűlést A tanácskozás helyszíne évenként változik, a rendezvénynek ezúttal a Csongrád Megyei Levéltár lesz a házigazdája.

Elektronikus levéltárak segíthetik a közigazgatást
A háromnapos programsorozat fő témája az elektronikus közigazgatás és elektronikus levéltárak létrejötte lesz. Célja, hogy a szakemberek megvitassák, a levéltárak hogyan válhatnak elektronikus szolgáltatásaik segítségével a közigazgatás hatékony partnerévé, illetve hogyan tehetik széles körben ismertté és elérhetővé az általuk feldolgozott dokumentumokat. Az eddigi eredmények mellett szó esik például az elektronikus nyilvántartó rendszerek fontosságáról, az adatok hosszú távú fennmaradásának műszaki követelményeiről, valamint arról is, hogy a levéltáraknak milyen nagyságrendű információ megőrzésére kell tartósan felkészülniük. A külföldi példákat is bemutató szakmai fórum keretében plenáris üléseken, és különböző szekciók kerekasztal- beszélgetésein tárgyalnak a lehetséges gyakorlatról.

Megváltozik a szervezet is: jön az integráció
Az idei vándorgyűlés másik fontos témája az a szervezeti átalakítás, ami a megyei levéltárakra a közeljövőben vár. A Magyar Nemzeti Levéltár létrehozása – amelybe a megyei levéltárak is integrálódnának – számos kérdést vet fel, amelyek megválaszolására egy ilyen szakmai fórum kiválóan alkalmas. Az összlevéltári találkozó jelentős epizódja lesz még az egyesületi tisztújítás a rendezvény első napján. A vándorgyűlés szervezői a Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Csongrád Megyei Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Országos Levéltár, valamint a Nemzeti Infokommunikációs Zrt.

A rendezvény hivatalosan június 18-án, hétfőn 13 órakor kezdődik az Ifjúsági Házban.”

Forrás:
Szegeden tanácskoznak a levéltárak jövőjéről, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata/MTI Önkormányzati Sajtószolgálat, 2012. június 16.