közigazgatás: magyar

Milliárdos támogatás az önkormányzatoknak

Szerző: 2012. június 25.No Comments

„Közel 10 milliárd forintos támogatást kap az államtól 1345 önkormányzat – tájékoztatott Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön.
Mintegy tízmilliárd forintos összeget utal napokon belül az Államkincstár azon önkormányzatoknak, amelyek április 30-ig pályáztak kiegészítő támogatásra.

Giró-Szász András emlékeztetett, a kormányzat átalakította az államigazgatás rendszerét, illetve megkezdte a területi közigazgatás reformját is, amelyre azért volt óriási szükség, mert a korábbi rendszer fenntarthatatlannak bizonyult. A kormányszóvivő világossá tette, az első határozott lépés a konszolidációhoz az volt, hogy segítettek a Megyei Önkormányzatoknak, most pedig a helyi önkormányzatokon van a sor, hiszen sokaknak likviditási problémáik vannak, amit nem enged a kormány.

Mint arról a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszámolt, a bíráló bizottság döntésének értelmében minden pályázó, vagyis 1345 önkormányzat jut forráshoz.

Tállai András ismertette: a kiegészítő támogatásra egy önkormányzat összesen háromszor pályázhat, a most megítélt összeg ennek megfelelően az éves, 24 milliárd 932 millió forintos keret mintegy harmadát teszi ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, az összegek megállapításánál sok esetben egyedi szempontokat is figyelembe vettek, például a közoktatási feladatok ellátásával járó pluszfeladatokat.

Tállai András elmondta, hogy míg egyes önkormányzatok sokat tettek a költséghatékonyság elősegítéséért, addig volt példa olyan településre is, amely 50 százalékos hiánnyal tervezte a költségvetését. Hangsúlyozta, céljuk az volt, hogy lehetőség szerint mindenki pluszforráshoz juthasson, ugyanakkor arányosan és méltányosan jártak el. Aláhúzta azt is, hogy az elnyert kiegészítő támogatások kötelező feladatok finanszírozására fordíthatóak.

A most odaítélt kiegészítő támogatás legkisebb összege 249 ezer forint volt, míg a legtöbbet, 201 millió 103 ezer forintot Szombathely kapta.

A pályázaton nyertes önkormányzatok listája itt olvasható.

Az önkormányzati államtitkár ismertette azt az ugyancsak szerdán született kormányhatározatot, amelynek értelmében a kormány vállalta, hogy kártalanítja Soltvadkert, Bócsa és Kaskantyú településeket, ezen önkormányzatok vagyona ugyanis „bent ragadt” a csődeljárás alá vont Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetben. Az önkormányzatok követelését az állam fogja behajtani”

Forrás:
Milliárdos támogatás az önkormányzatoknak, Miniszterelnökség, 2012. június 21.