gazdaságinformatikajog

Robbanás jön a használtszoftver-piacon

Szerző: 2012. július 18.No Comments

„Az Európai Bíróság (EB) napokban megjelent ítélete, miszerint a gyártók már nem tilthatják meg ügyfeleiknek, hogy eladhassák feleslegessé vált licenceiket, várhatóan fellendíti a használt szoftverek piacát. Az ezek kereskedelmével foglalkozó cégek nagy reményeket fűznek a megváltozott helyzethez, míg a nagy szoftvergyártók a helyzetet elemzik.

A szoftvergyártók már nem akadályozhatják a használt szoftverlicencek továbbértékesítését, akkor sem, ha a hozzá való programokat internetről töltötte le és telepítette az ügyfél − ahogyan azt a legtöbb mennyiségi licenckonstrukciónál teszi a legtöbb vállalat − mondta ki az ítéletet az EB (lásd keretes írásunkat). Miután a jogbiztonság mostantól teljes mértékben adott, a gyártó már nem tilthatja meg ügyfeleinek, hogy eladják ezeket a licenceket, így az erről szóló szerződésszakaszok semmisek − állítja Arató E. Árpád, a használtszoftver-kereskedelemmel foglalkozó Licence Professional Kft. ügyvezető igazgatója.

Mivel korábban nem született precedens értékű kormányzati vagy jogi állásfoglalás, ezért Magyarországon fenntartásokkal kezelték a magánszemélyek és cégek a használt szoftverek adásvételét − annak legalitása ellenére is − jelentette ki Arató. Azonban az Európai Bíróság − az egyébként öt éve húzódó perben született − mostani ítélete új lehetőségeket nyit meg a szoftverkereskedelem piacán. Véleménye szerint néhány hónap múlva az egyéni és vállalati szoftverfelhasználók is felismerik a bírósági döntés jelentőségét, és Magyarországon is fellendül a használtszoftver-kereskedelem.

Bár az Európai Bíróság nem hozhat ítéletet nemzeti ügyekben, a mostani döntésében rögzítette azt is, hogy a nemzeti bíróságoknak tanácsot ad az ilyen és hasonló esetekben, hogy hogyan tudják az ítéletet értelmezni, ezenkívül kötelesek az Európai Bíróság mostani döntése alapján eljárni.

Többmilliárdos piaca lehet Magyarországon
A mennyiségi kereskedelem lehetőségével nagymértékű költségcsökkentés várható mind a kkv-kat, mind pedig a multicégeket tekintve. A Licence Professional ügyvezetője szerint százmillióról rövidesen többmilliárdosra nőhet ez az üzletág Magyarországon. Mint a Napi Gazdaságnak elmondta, a 40-60 milliárd forintos magyarországi szoftverpiac 3-6 százalékát teheti ki a jövőben a másodkézből való szoftverek kereskedelme. Mint Arató elmondta, egyes gyártóknál, mint például a Microsoft vagy az SAP, már eddig is lehetséges volt az úgynevezett „license transfer”. Ennek az átruházási folyamatnak a jogi „ösvénye” azonban igencsak keskeny és jó néhány feltételhez kötött volt. Továbbá a mennyiségi licencek, mint például a Microsoft Enterprise Agreement átruházása hozzájárulásköteles volt.

A jövőben ez a transzferálási keskeny út „autósztrádává” válik, hiszen megnyílik a mennyiségi licenckereskedelem lehetősége. A hozzájárulás megszerzésének kötelezettsége megszűnik, hisz a gyártó már nem mondhat nemet, sőt nem is tilthatja meg. Még akkor sem, ha a licencszerződés szó szerint megtiltja a továbbadást. Ezzel ismét felhívja a bíróság a gyártók figyelmét arra, hogy a jog a szerződés felett.

A licenceket nem lehet feldarabolni
Hosszú ideig konszenzus volt arról, hogy az internetről letöltött programok licencei nem átruházhatóak − válaszolta megkeresésünkre Szamosi Katalin, a BSA magyarországi jogi képviselőjének, az SBGK Ügyvédi Irodának az elnöke. Az Oracle v. usedSoft ítélet megdöntötte ezt a konszenzust. Ennek ellenére az a BSA álláspontja, hogy ezen döntés csak a piac egy szűk területére vonatkozik, azaz a letöltött szoftverek állandó/végleges licenceire. Üdvözöljük a bíróság azon állásfoglalását, amely megerősíti, hogy licenceket nem lehet feldarabolni és újra eladni különböző felhasználók között. Az ítélet, illetve lehetséges következményeinek a vizsgálata jelenleg is folyamatban van − mondta Szamosi.

Megkeresésünkre az SAP magyar leányvállalatának képviselője elmondta, hogy a társaság vizsgálja az Európai Bíróság döntésének hatásait európai szinten, azonban korai lenne megállapítani ennek kihatását a vállalat üzletmenetére. Hozzátette, a döntés hátterének részletes ismerete nélkül, jelen tudásuk szerint ez az ítélet minimálisan vagy egyáltalán nem fogja befolyásolni az SAP-szoftverek kereskedelmi gyakorlatát.

„A usedSoft nevű német társaság az Oracle vevőitől vásárolt licencek forgalmazásával foglalkozik. A usedSoftnak a számítógépi programmal még nem rendelkező vevői a „használt” licenc megszerzését követően közvetlenül az Oracle internetes oldaláról töltik le ezt a szoftvert. Azok a vevők, akik már rendelkeznek ezzel a számítógépi programmal, kiegészítő jelleggel további felhasználók számára megvásárolhatják a licencet vagy a licenc egy részét. Ebben az esetben a vevők a programot közvetlenül ezen további felhasználók munkaállomásainak operatív memóriájába töltik le. A vita lényege az volt, hogy a jogkimerülés szabálya alkalmazható-e az ilyen esetekben − írja az eszerint.blog.hu., a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület és a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület közös szakmai blogja. A bíróság az ítéletében azt mondja ki, hogy a terjesztési jog kimerülésének elve nem csak akkor alkalmazandó, ha a jogosult anyagi adathordozón, így cd‑romon vagy dvd‑n forgalmazza a programjának példányait, hanem akkor is, ha azt az internetes oldaláról történő letöltés útján terjeszti.”

Forrás:
Robbanás jön a használtszoftver-piacon; Girnt József; Napi Gazdaság; 2012. július 18.