Skip to main content
gazdaságinformatika

Szoftverfejlesztési projekt zárul Szegeden

Szerző: 2012. szeptember 7.No Comments

„Végéhez ért az InfoPólus 2009 Kft. mintegy 1,7 milliárd forint költségvetésű szoftver kutatás-fejlesztési projektje – jelentették be a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter szegedi záró konferenciáján a résztvevő tagok csütörtökön.

A hároméves, uniós támogatású projekt célja, az volt, hogy az egyes tagok meglévő szoftver- és rendszerminőséggel kapcsolatos kompetenciáit felhasználva, közös együttműködés keretében versenyképes termékekből és szolgáltatásokból álló egységes, hazai szinten piacvezető, és nemzetközi piacokon is sikereket elérő szoftver-minőségbiztosítási platformot hozzanak létre.

A projektben a cégek együttműködtek a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjával. Gyimóthy Tibor a csoport Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője az MTI-nek elmondta: a kis- és középvállalkozási szoftverfejlesztő cégek nem engedhetik meg maguknak, hogy saját kutatás-fejlesztő részleget tartsanak fenn, ezért adott esetben a nagyobb cégekkel szemben hátrányba kerülnek.

Az SZTE adottságait kihasználva azonban a feladatok végrehajthatók. Az ipari partnerek konkrét problémákkal kereshetik meg az egyetemet, amely a fejlesztéseket és az új módszereket a partnereknél kipróbálhatja.
Ez egy nagyon gyümölcsöző szimbiózis, ami már évtizedek óta működik”- tette hozzá.

Ebben a projektben több cég állt össze és így az elkészült szoftverminőséggel, szoftverkarbantartással kapcsolatos módszereket, eszközöket szélesebb körben alkalmazzák. Ezzel megnyílik a lehetőség, hogy a partnerek egyrészt jobb minőségű szoftvert tudjanak hosszútávon használni, ami óriási piaci előnyt jelent, másrészt hatékonyabban tudják saját szoftvereiket fejleszteni, és ezzel a költségeik jelentősen csökkenthetők – hangsúlyozta a professzor. Hozzátette: az elkészült valamennyi megoldás egyedi, újszerű a saját piacán.

Az InfoPólus 2009. Kft-t 7 kis- és középvállalkozás – Büro-Three Informatikai Szolgáltató Kft.; Clarity Consulting Kft.; FrontEndART Szoftver Kft.; GriffSoft Informatikai Zrt.; MultiRáció Kft.; Polygon Informatikai Kft.; SZEGED Software Zrt. – alapította 2009 áprilisában. Az őket összefogó Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszterben akkor 19-en voltak, mostanra mintegy 50 partner van, túlnyomó többsége szegedi.”

Forrás:
Szoftverfejlesztési projekt zárul Szegeden; Híradó.hu; 2012. szeptember 7.