közigazgatási informatika

Együttműködik a KIM és Újbuda az e-közigazgatás fejlesztésében

Szerző: 2012. november 29.No Comments

„Együttműködési megállapodást írt alá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és Újbuda önkormányzata hétfőn, ennek értelmében a XI. kerület több száz dolgozója szabad szoftverekkel kapcsolatos oktatásban vesz részt.

Az e-közigazgatás fejlesztésének keretében a KIM által létrehozott Szabad Szoftver Kompetencia Központ koordinálásban 2013-ban több mint 200 millió forintos projekt valósul meg, amellyel – az Európai Unió ösztönzésére és támogatásával – nyílt forráskódú alkalmazások használatát segítik elő a közigazgatásban.

Az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ kezdeményezéséhez az országban elsőként Újbuda Önkormányzata csatlakozik, az erről szóló együttműködési megállapodást ma írta alá Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. A központ több hazai intézménnyel és számos potenciális külföldi partnerrel is felvette a kapcsolatot, így hamarosan Újbuda után egyre több önkormányzatnál, illetve közigazgatási szervnél indulhat hasonló program.

Biró Marcell, a KIM közigazgatási államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Magyary-programban meghatározott feladat, a szolgáltató közigazgatás kialakítása nem megy az informatikai eszközök fejlesztése nélkül. Utalt arra, hogy az e-közigazgatás keretében létrehozott Szabad Szoftver Kompetencia Központ vizsgálja a nyílt forráskódú szoftverek felhasználási lehetőségeit és azt, hogy ezek mely területen kínálnak hatékony informatikai megoldásokat a közigazgatásban. Hozzátette: a kormányzaton belüli tudásközpontra az önkormányzatok is támaszkodhatnak, és elsőként Újbuda csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a szabad szoftverek bevonása a nemzetközi tapasztalatok szerint jelentős költségmegtakarítást eredményez. Mint mondta, az EKOP-1.2.15 kódjelű projekt célja a nyílt forráskódú alkalmazások és a nyílt szabványok elterjedésének elősegítése a hazai és nemzetközi tapasztalatok, illetve a szükséges szaktudás biztosításával. További fontos cél, hogy az informatikai fejlesztések során növekedjen a rendszerek egymás közötti együttműködési képessége, az úgynevezett interoperabilitás, mivel jelentős megtakarítást eredményezhet, ha nem kell óriási összegeket elkölteni az utólagos rendszer-integrációra.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármestere elmondta, hogy decembertől kezdik a rendszergazdák, ügyintézők, dolgozók felkészítését, oktatását, hogy később nagy biztonsággal, gyorsan, hatékonyan és megbízhatóan intézzék az állampolgári ügyeket. Hozzátette: a program 2013. október 31-én zárul, és bízik abban, hogy olyan példát tudnak majd adni, amit más önkormányzatok is továbbvihetnek.

A polgármester szerint néhány év alatt akár több tízmilliós nagyságrendű költségmegtakarítást eredményezhet az újbudai önkormányzat számára ez a kezdeményezés. Az önkormányzatoknak összetett és folyamatosan változó szabályozási környezetben kell megteremteniük működésük megfelelő informatikai hátterét.

A Központ az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ létrehozása EKOP-1.2.15-2011-2011-0001 projekt keretében valósul meg.”

Forrás:
Együttműködik a KIM és Újbuda az e-közigazgatás fejlesztésében; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2012. november 26.