Skip to main content
gazdaság

Megjelent a GSM-R rendszer első pályázati kiírása

Szerző: 2012. december 29.január 1st, 2013No Comments

„Több éves helyben járás után megint pályázati felhívást tettek közzé a vasúti kommunikációs GSM-R projektre, a kudarc ára ezúttal már a sok milliárdos uniós támogatás elvesztése lehet.
A GSM-R egy GSM900 technológián alapuló, kifejezetten vasúti felhasználásra szánt vezeték nélküli kommunikációs hálózat, amely egyszerre alkalmas hang- és adatátvitelre: amellett, hogy lehetővé teszi a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, összeköttetést biztost a vasúti kiszolgáló személyzet számára. Az eredetileg a Siemens és a Nortel által fejlesztett GSM-R hálózatok közötti roaming szolgáltatás részeként a szerelvényeken használt berendezések a határokon automatikusan állnak át a másik ország rendszerére.

Enyhe lemaradás Az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszert (ERTMS), amely a szabványos GSM-R átviteli módból és az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerből (ETCS) áll, az EU döntésének értelmében kell a tagállamokban kiépíteni. Ezt az Unió 2007 és 2013 közötti támogatásokkal ösztönözte a kelet-európai országokban, hogy a vasúti szerelvények haladását ne befolyásolja az egyes rendszerek különbözősége, kiküszöbölve a menetidőt növelő tényezőket (akár a mozdony- vagy mozdonyvezető-váltást) is a határok átlépésekor.

Az elmúlt évek eredménytelen hazai kísérleteit követően a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) szombaton írt ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást a GSM-R rendszer megvalósítására több mint 900 kilométeres hazai vonalszakaszon. A tervezést, a kiépítést és az implementációt is magában foglaló projekt teljes értéke a vonatkozó kormányhatározat szerint meghaladhatja a 35 milliárd forintot, a január végi jelentkezési határidőt követően a nyertessel a jövő második felében köthetik meg a szerződést.

A közbeszerzési eljáráshoz még a nyáron elkészült egy vázlatos, de a szükséges részfeladatokat pontosan, a rájuk vonatkozó közbeszerzés időpontját pedig negyedéves pontossággal meghatározó menetrend. Kilenc részfeladat nemzeti, hat pedig uniós nyílt közbeszerzés hatálya alá esik a NISZ honlapján található dokumentum alapján. A győztesre hárul a GSM-R hálózat és kapcsolódó szolgáltatások rendszertervének és a részletes terveinek elkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a szükséges berendezések és eszközök leszállítása és telepítése, az üzemeltetési, rendszertámogató és oktatási központ kialakítása. Maga a kiépített rendszer a Magyar Állam kizárólagos tulajdonába kerülne.

Bár az Unió vállalná a költségek jelentős részét, ez a vállalás csak a 2013-ig terjedő finanszírozási időszakban érvényes – később már csak saját forrásból, EU-támogatás nélkül építhetnénk meg a rendszert…”

Forrás:
Ismét nekifutunk a kommunikációs gigaprojektnek; Bitport.hu; 2012. december 27.