informatikaközigazgatási informatikatávközlés

Együttműködés a BME és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. között

Szerző: 2013. január 19.No Comments

„A 2012. január 17-én aláírt megállapodás célja az egyetemen felhalmozott szaktudás közigazgatási informatikai fejlesztésekbe való beemelése.

A hosszú távú stratégiai, partnerségi együttműködési megállapodást Péceli Gábor, a BME rektora és Szabó Zoltán Attila, a kormányzati informatikai szolgáltatásokat nyújtó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) vezérigazgatója írták alá. A megállapodás fő célja, hogy az egyetemi kutatóközpontokban felhalmozott szaktudást a közigazgatási informatikai fejlesztésekben is hasznosítsák, valamint, hogy az így bevont kompetenciákkal a NISZ hatékonyabban működjön közre a közigazgatási informatikai, távközlési fejlesztésekben.

A hosszú távú stratégai partnerség részeként a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) biztosítja az egyetemen felhalmozott, szállító-független szaktudást, kompetenciát és tapasztalatot, amelyet a NISZ a közigazgatási informatikai rendszerek tervezésében, kiépítésében és fejlesztésében hasznosít a jövőben. A felek ezen felül megvizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek mentén a NISZ Zrt. bekapcsolódhat a BME VIK diplomatervezési, tudományos diákköri feladataiba oly módon, hogy az elősegítse a NISZ szakember utánpótlását, illetve a BME hallgatóinak tapasztalatszerzését. A BME és a NISZ megállapodtak abban is, hogy a jövőben félévente értékelik az együttműködés eredményeit és bővítésének lehetőségeit.

„Régóta érlelődik a most megszületett NISZ-BME VIK együttműködés, melynek lényege, hogy az Egyetem magasan kvalifikált, nagy kompetenciával rendelkező hallgatóit és dolgozóit folyamatosan bevonjuk Társaságunk munkáiba. Reméljük, hogy mindkét fél számára gyümölcsöző lesz a partneri kapcsolat, melyet mi egyre szorosabbra szeretnénk fűzni, hiszen a NISZ számít a BME VIK-ben felhalmozott szaktudásra és tapasztalatokra. Társaságunk 2012-ben határozta el, hogy keresi a kapcsolatot az oktatási intézményekkel, melynek része a most megkötött megállapodás is. Látjuk és tudjuk, hogy a hazai infokommunikációs szektor jövője a most felnövő nemzedék kezében van, akikre most lehet építeni. Az adódó lehetőséget nem kívánjuk elszalasztani és számítunk minden olyan hallgatóra, akik tapasztalatukat a jövőben az informatikai területen szeretnék kamatoztatni” – nyilatkozta Szabó Zoltán Attila vezérigazgató.

„Az együttműködés következő fázisában a BME VIK érintett szervezeti egységei – a szaktanszékek, a Közigazgatási Informatikai Központ, valamint a Mobil Innovációs Központ – és a NISZ kijelölik a közös projekteket, kialakítják a felek közötti munkamegosztást és a közbeszerzési szabályoknak megfelelő szerződéses keretrendszert” – hangsúlyozta Vajta László dékán.”

„…Az együttműködés részleteiről projektenként állapodnak meg. A közös munkába a BME VIK szaktanszékei, a Közigazgatási Informatikai Központ, valamint az Egyesült Innovációs és Tudásközpont szervezetei (oktatók, kutatók, fejlesztők, hallgatók) kapcsolódnak be. A tervek között első helyen szerepel a kormányzati felhő kialakítása. Ezen túlmenően a kooperáció – többek között – az egészségügyi szektorban futó, valamint a közigazgatási informatikai projektekre terjed ki. A BME-t nem szabad kihagyni a következő európai uniós projektekből sem – mutatott rá a NISZ vezérigazgatója.

A BME pártatlan, szállító-független szakmai közösség, ezért kiválóan alkalmas a szakmaiság és a hasznosság szempontrendszerének érvényesítésére. Az együttműködésben tehát – a szakmaiságon túlmenően – a BME VIK integráló szerepet is betölt majd – mutatott rá Vajta László…”

Forrás:
Együttműködés a BME és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. között; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; 2013. január 17.
Közigazgatási informatika – egyetemi közreműködéssel; Majláth Judit; Computerworld; 2013. január 17.