közigazgatás: magyar

Kovács: a közigazgatás átalakításának egyik célja a szolgáltató állam létrehozása

Szerző: 2013. február 22.No Comments

„ A közigazgatási rendszer átalakításának célja az egyszerűség és az átláthatóság mellett a szolgáltató, „jó” állam létrehozása.

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a kormányhivatalok és a járási hivatalok rendszerének létrejötte fontos lépés: az állam – minden településig leérve – vállalja azokat a kötelező feladatokat, amelyek eddig egy-egy önkormányzatnál különböző formában jelentek meg.

A kormány célkitűzései szerint ezzel sikerül kiiktatni az egészségügyi és az oktatási ellátó rendszerben vagy a közigazgatás hatósági szintjein felmerülő különbözőségeket, amelyek adott esetben települések vagy településcsoportok között megjelenhettek – fogalmazott az államtitkár a sajtótájékoztatón.

Mint hozzátette, azok számára, akiknek az államigazgatás szolgáltatást nyújt, ez mindenképpen könnyebbséget jelent. A közigazgatási rendszer átalakításának lényege az egyszerűsítés és az átláthatóság mellett a szolgáltató állam létrehozásának irányába történő elmozdulás, ennek egyik fontos eleme pedig a kormányablakok létrehozása – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A kormányablakok népszerűsítésére már elindult egy társadalmi kampány, amely a már rendelkezésre álló kapacitások kihasználására ösztönzi az állampolgárokat – jegyezte meg. Az országos kormányablak-hálózat a tervek szerint ez év végére áll fel – közölte az államtitkár. Megyénként legalább egy kormányablakban 8 és 20 óra között várják az állampolgárokat, de Kovács Zoltán szerint egyes helyeken akár éjjel-nappal lehet majd ügyeket intézni.

A közigazgatás átszervezése az állampolgárok mellett a civil szervezetek és az önszerveződő csoportok számára is nagy lehetőség – mondta a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Hozzátette: a hivatalok ezeket a szervezeteket mindennapos hatósági ügyeik intézésében segíti, de az állammal vagy az egymás között felmerülő vitás kérdések rendezésében egyaránt segítséget nyújthatnak.”

Forrás:
Kovács: a közigazgatás átalakításának egyik célja a szolgáltató állam létrehozása; 2013. február 21.