Skip to main content
gazdaságtörvények, határozatok

Minősített beszerzési eljárás keretében valósítják meg az e-útdíj-rendszert

Szerző: 2013. február 22.No Comments

„ Az e-útdíj-rendszert egy sajátos közbeszerzési eljárás, a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésekre használható „minősített beszerzési eljárás” keretében szerzi be az állam. A keret változatlanul 42 milliárd forint.

A kormány döntött a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszerhez (ED-rendszer) szükséges eszközök és a kapcsolódó szolgáltatások beszerzéséről szóló kormányhatározat módosításáról. A Magyar Közlönyben ma megjelent jogszabályból kiderül, az ED-rendszer eszközeit és a kapcsolódó szolgáltatásokat „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet” szabályai szerinti úgynevezett minősített beszerzési eljárás keretében szerzik majd be. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy a beszerzést a nyilvánosság kizárásával bonyolítsák le.

Az ilyen beszerzési eljárásban biztosítani kell a minősített adat, az alapvető biztonsági érdek, valamint a nemzetbiztonsági érdek védelmét, illetve a különleges biztonsági intézkedés érvényesítését.

Az új, minősített beszerzést az állam nevében is az ÁAK folytatja le. Az ÁAK látja majd el az útdíj-szolgáltatói és a díjszedői tevékenységet, továbbá a díjellenőrzési feladatokat és a hatósági eljárásokhoz szükséges adatszolgáltatást.

A beszerzés forrása a 2013-as költségvetésben erre elkülönített 42 milliárd forint.

A beszerzendő eszközök az állam tulajdonába kerülnek, a tulajdonosi jogokat az állam nevében ÁAK gyakorolja majd.

Új szereplőt is bevonnak
Új szereplőként, „integrátorként” bevonják az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t is (NISZ, volt Kopint-Datorg, amely infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt főként az állami szerveknek) a lebonyolításba; feladata lesz a beszerzést megelőzően az ED-rendszer összeállítása, a minőségbiztosítás, a műszaki mérnöki feladatok ellátása és egyéb, az ED-beszerzéshez kapcsolódó feladatok ellátása. A NISZ együttműködési megállapodást köt majd az ÁAK-val.

A minősített beszerzési eljárás nyertesének az eszközök szállításán túl a rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan bevezetés-támogatási szaktanácsadást is nyújtani kell 2013. július 1-jétõl 2014. június 30-ig, valamint át kell adnia az állam számára az általa szolgáltatandó programok, szoftverek, műszaki-technológiai megoldások, adatok korlátlan felhasználását, a módosítást lehetővé tévő forráskódokat, szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat – derül ki a kormányhatározatból.

Az e-útdíj-rendszer a kormány tervei szerint július 1-jétől működne.”

Forrás:
Különleges biztonsági intézkedéseket igényel az e-útdíj beszerzésére; Napi Gazdaság; 2013. február 22.
A Kormány 1079/2013. (II. 22.) Korm. határozata a megtett úttal arányos elektronikus díjszedéshez szükséges eszközök beszerzési feltételeinek módosításáról; Magyar Közlöny; 2013. évi 29. szám, 2013. február 22.;