Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Állomás-rekonstrukció és kormányablakok kialakítása a MÁV-nál

Szerző: 2013. március 2.március 3rd, 2013No Comments

„Felhatalmazást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a MÁV Zrt., az állomásfejlesztési és ügyfélszolgálati projekthez támogatási szerződésének aláírására. A projekt összértéke 9,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, amely a Közlekedés Operatív Program (továbbiakban KÖZOP) keretében valósul meg.

A MÁV Zrt. KÖZOP-2.5.0-09-11-2013-0003 azonosító számon és „MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 26 helyszínen” megnevezéssel 2013. január 11. napján pályázatot nyújtott be a Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet Zrt-hez (KIKSZ Zrt.), amelynek támogatásáról a Kormány a 1651/2012. (XII.19.) számú határozatával döntött. A döntés alapján a MÁV Zrt. 9,9 Mrd Ft vissza nem térítendő Közlekedés Operatív Program (továbbiakban KÖZOP) támogatásban részesülhet a Támogatási Szerződés megkötése esetén.

Az összeget az elmúlt évtized vonali infrastruktúrafejlesztésekből kimaradt, összesen 26 állomás épületeinek fejlesztésére és utasforgalmi tereinek korszerűsítéseire fordítaná a MÁV. A projekt tartalmazza az állomási helyszínek fő utasforgalmi (felvételi) épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, a kormányablakok hálózatának kialakítását, melyek azonos szakmai standardok és arculati elemek mentén működnek. A projekt az állomás-rekonstrukciós program és az integrált ügyfélszolgálat program részeként a közösségi közlekedés résztvevői számára tenné lehetővé az egyablakos közigazgatási ügyintézés elterjedését.

A KÖZOP projekt a 2007-13 támogatási ciklusban valósul meg, ezért a tervezést valamint közbeszerzési eljárások lefolytatását követően a kivitelezési szerződések döntő részét 2013. december 31-ig meg kell kötnie a MÁV Zrt-nek. Az idő rövidsége, valamint a program mielőbbi sikeres megvalósulása érdekében az MNV Zrt. döntött a MÁV Zrt. Igazgatóságának hatáskörébe tartozó közbeszerzési eljárások megindításának, esetleges közbenső, valamint az eljárást lezáró döntések meghozatalának elnök-vezérigazgatói jogkörbe történő delegálásáról.

A kivitelezés két fő mérföldkőhöz köthető, a kormányablakokkal érintett állomások esetében 2014. március 30-ig, míg az egyéb helyszíneken 2015. július 30-ig be kell fejezni a beruházásokat. A projekt pénzügyi zárásának határideje 2015. szeptember 30.”

Forrás:
Tízmilliárdos állomás-rekonstrukció a MÁV Zrt.-nél; Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.; 2013. február 27.