művelődés

A szombathelyi laktanyából kultúrgyár lesz

Szerző: 2013. március 3.No Comments

„Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár” épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen – közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP), Szombathely polgármestere.

A több mint 6,4 milliárd forintos, nagyszabású beruházás – amely a tervek szerint uniós források felhasználásával, állami beruházásként 2014 végéig valósulhat meg – digitális oktatási és innovációs központot, nemzeti történelmi és ökológiai élményparkot, nemzeti huszár emlékközpontot, nemzeti közlekedéstörténeti élményparkot és látogatóközpontot, valamint egy nyugat-magyarországi kulturális logisztikai és digitalizációs központot is magában foglal. Az elképzelést a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) rövidesen a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé terjeszti és kezdeményezi, hogy az kiemelt kreatív kulturális programként valósulhasson meg – mondta a városvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Puskás Tivadar tájékoztatása szerint a szombathelyi közgyűlés február 28-i ülésén megtárgyalta a volt huszárlaktanya kérdését, és a felvázolt kulturális hasznosításhoz elvi támogatását adta. – Erre azért volt szükség, hogy mire a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé kerül a programtervezet, egyértelmű legyen, hogy a város támogatja az elképzelést – mondta.

Lazáry Viktor, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere a program részleteit ismertetve hangsúlyozta: a beruházással két ütemben olyan európai és világszínvonalú komplexum létesülhet a volt laktanya területén, amely növeli a város turisztikai vonzerejét, és több száz, nagyfokú kreativitást igénylő műszaki, tudományos és fejlesztő munkahely jön létre.

A 19. század második felében épült huszárlaktanya hasznosításával csaknem két évtizede sikertelenül próbálkozik az önkormányzat. A 22 hektáros területen kilenc épület áll, ezek közül egyet, a volt parancsnoki épületet újította fel és használja az Apáczai Csere János Alapítvány. Az 1990-es évek elején egyetemi központot szerettek volna itt létrehozni, később más hasznosításra is felmerültek elképzelések, de megfelelő források hiányában egyik terv sem vált valóra.”

Forrás:
A szombathelyi laktanyából kultúrgyár lesz; Magyar Nemzet; 2013. február 28.