Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközlés

A NISZ Zrt. fejleszti a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat végpontjait

Szerző: 2013. március 8.No Comments

„Az Új Széchenyi Terv keretén belül zajlik az NHP – Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekthez kapcsolódó fejlesztés megvalósítása, melynek során a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) végzi a kormányzati intézmények kommunikációs eszközeinek korszerűsítését. Az EKOP 2.2.4 számú, „Kormányzati intézmények telephelyein végberendezések modernizációja” elnevezésű projekt költségvetése 1 milliárd forint, a forrást az Európai Unió biztosítja. A NISZ Zrt.-nek, mint a projekt kedvezményezettjének elsődleges célja az, hogy a kormányzati intézmények infrastruktúrájába integrálja az elérhető legkorszerűbb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat és eszközöket, ezzel tovább erősítve az állam hatékony működésének feltételeit.

Az érintett intézmények kommunikációs eszközparkjának cseréje magában foglalja a hálózati berendezések modernizációját, az elérési hálózat sávszélességének növelését és a kormányzati célú távközlési szolgáltató támogató rendszereinek funkcionális fejlesztését, melyek együttesen járulnak hozzá a korábban létrehozott Nemzeti Távközlési Gerinchálózat magasabb szintű kihasználáshoz. Ennek eredményeképpen a hagyományos csatornákról fokozatosan a modern online platformokra kerül át az intézményi kommunikáció, mely jelentősen csökkenti a költségvetés információs és kommunikáció-technológiai célokra fordított kiadásait.

A hálózati eszközök korszerűsítése öt nagyobb eszközcsoportra terjed ki: új hálózati berendezések kerülnek a budapesti központi telephely végpontjaihoz, ezzel párhuzamosan sor kerül a Kormányablakok végpontjainak modernizációjára, lezajlik a redundáns kapcsolatok kialakítására alkalmas hálózati eszközök beszerzése és telepítése a Legfőbb Ügyészség részére, valamint a járási hivatalok végpontjaihoz kerülnek telepítésre új hálózati eszközök. A projekt jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a közigazgatás szervezeti reformjaként a járási hivatalok 2013. január 1-én zökkenőmentesen elindulhattak.

A 2013. december 27-én záruló EKOP 2.2.4 számú projekt az öt eszközcsoportban összesen 1034 db új eszköz beszerzését és telepítését, illetve 180 elavult hálózati berendezés cseréjét foglalja magában.

A megvalósuló fejlesztések összhangban állnak a Magyary Zoltán Program stratégiai célkitűzéseivel, melyek értelmében megvalósul az állami működés hatékonyságának és a közszolgáltatások színvonalának emelése. A projekt során megújuló kormányzati kommunikációs eszközpark olyan modern infrastruktúrát biztosít, mely a jövőben lehetővé teszi újabb intézmények csatlakozását és új szolgáltatások bevezetését is.”

Forrás:
A NISZ Zrt. fejleszti a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat végpontjait; Infoter.eu; 2013. március 5.