Skip to main content
művelődés

Kilencvenezer kötetes könyvtárat digitalizál a Vatikán

Szerző: 2013. március 18.No Comments

„Digitalizálni fogják a vatikáni Apostoli Könyvtár teljes állományát. A negyvenmillió oldalnyi anyag tárolásához 2,8 petabájtnyi merevlemezre van szükség.

Kilencvenezer ritka dokumentumot, köztük egy Gutenberg Bibliát is digitalizálni fog a Vatikán Apostoli Könyvtára – adta hírül a The Verge informatikai híroldal. A könyvtárnak egy EMC nevű nagy, üzleti célú tárhelyekkel, fájlszerverekkel foglalkozó cég adott elég szervert ahhoz, hogy a teljes állományt beszkenneljék.

Az EMC által adományozott 2,8 petabájtos tárolókapacitás körülbelül hatszázezer DVD tartalmának megőrzésére lenne alkalmas. A számítógépekben manapság használt egy terabájtos merevlemezekből pedig 2800 darab szükséges ennyi tárhelyhez. A szám azért csalóka, mert a nagy tárolórendszerekben jellemzően nem csak egy lemezen tárolnak egy adatcsomagot, hanem törekednek arra, hogy több lemezen is meglegyen minden fájl. Így egy-egy winchester kiesése esetén sincs probléma.

A projekt kilenc évig fog tartani, ennyi idő szükséges a sérülékeny, régi könyvek laponként történő digitalizálásához. Az EMC olyan adatformátumot használ, amelyet a Nemzetközi Szabványügyi Testület is hitelesített. Ennek ellenére nem lehet tudni előre, hogy mennyire lesznek biztonságban a digitalizált művek. A The Verge híroldal szerint a fizikai könyvek is rongálódnak idővel, ám a beszkennelt anyagok sértetlenségét sem lehet száz százalékosan garantálni.”

Forrás:
Kilencvenezer kötetes könyvtárat digitalizál a Vatikán; [origo]; 2013. március 14.