Skip to main content
Internetjogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartársadalomtávközlés

Péterfalvi ködösítéssel vádolja az amerikai hatóságokat

Szerző: 2013. június 12.No Comments

„Ellentmondásos hírek jelennek meg arról, kiket érint az amerikai adatgyűjtési botrány, az érintett hatóságok pedig ködösítenek – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerdán az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy európai magánszemélyek telefonhívásait és leveleit is megfigyelhette az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség.

Péterfalvi Attila szerint csak akkor várhatók hitelt érdemlő válaszok a kérdésekre, ha az Európai Bizottság fordul az amerikai szervekhez. A NAIH elnöke egyetért azzal, hogy Viviane Reding, a bizottság alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős alelnöke levelet írt Eric Holder amerikai igazságügyi miniszternek, és magyarázatot kér a múlt héten kirobbant megfigyelési, adatgyűjtési botránnyal kapcsolatban.

Péterfalvi Attila szerint ellentmondásos hírek szólnak arról is, hogy csak a telefonon vagy interneten kommunikáló felek adatait, illetve a hívás hosszát vagy a társalgás tartalmát is megfigyelte-e az amerikai kormányhivatal. A NAIH elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyarországi távközlési szolgáltatóknak törvényi kötelezettségük van arra, hogy megőrizzék a hívások adatait, de az csak a felekre vonatkozó és a szolgáltatással kapcsolatos adatokat tartalmazhatja.

A tartalomhoz való hozzáférésre, vagyis a levelek elolvasására, illetve a telefonhívások lehallgatására Magyarországon csak konkrét ügyekben, külső engedéllyel van lehetőség – tette hozzá. Péterfalvi Attila szerint kérdéses, hogy milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak az uniós polgároknak, hiszen az Egyesült Államokban nincs egységes, általános adatvédelmi törvény vagy hatóság.

A The Guardian című brit napilap a múlt héten számolt be arról, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titokban, de bírói jóváhagyással amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés céljából. A The Guardian és az amerikai The Washington Post nem sokkal később már arról írt, hogy az NSA a PRISM kódnevű program keretében a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát is figyeli és ellenőrzi, és így magánszemélyek e-mail üzenetei és egyéb kommunikációs adatok kerültek a birtokába hatalmas mennyiségben. Ezt az érintett cégek tagadták.”

Forrás:
Péterfalvi ködösítéssel vádolja az amerikai hatóságokat; HVG.hu/MTI; 2013. június 12.