Skip to main content
jog

PRISM: az adatvédelem fontosságát hangsúlyozzák a képviselők

Szerző: 2013. június 24.No Comments

„Európa nem engedheti meg, hogy Amerika az európaiak után kémkedjen, ezért is van szükség minél hamarabb az adatvédelmi uniós jogszabályra. Ebben egyetértett az állampolgári jogi szakbizottság legtöbb tagja azon a szerdai vitán, ahol Viviane Reding európai biztossal a PRISM amerikai megfigyelési botrány részleteit vitatták meg. Reding szerint az adatvédelmi szabályoknak az EU-ban működő összes vállalatra ki kell terjedniük, függetlenül attól, hogy hol van a székhelyük.

Nem engedhetjük meg, hogy az amerikaiak uniós polgárok után kémkedjenek, még ha biztonsági okokból történik is az, fogalmazott Veronique Mathieu néppárti, francia képviselő. A német szocialista Birgit Sippel arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai hatóságok az adatokat nemcsak a terrorizmus elleni küzdelemre, hanem a bevándorlás korlátozására is felhasználhatják.

„Szövetségeseink nem barátként, hanem gyanúsítottként kezelnek minket”,fogalmazott Sophia in’t Veld liberális, holland képviselő, aki szerint az EU-nak végre a sarkára kellene állnia és egyértelművé tennie, hogy hol húzódnak a határok.

„Ha sikerül tető alá hoznunk, az uniós adatvédelmi szabályozás lesz az etalon”, szögezte le Vivane Reding. Az igazságügyi európai biztos június 14-én tárgyalt a megfigylési ügyről Eric Holder amerikai főügyésszel. A felmerülő kétoldalú kérdésekkel egy transzatlanti szakértői csoport foglalkozik majd, tette hozzá.

Több képviselő is felvetette, hogy a szakértői csoportnak az EP előtt is be kell számolnia a munkájáról. Kik ezek a szakértők? Mikor fognak ülésezni? – érdeklődött Judith Sargentini (zöldpárti, holland). Timothy Kirkhope (konzervatív‑reformer, brit) az alapos tényfeltárás fontosságára hívta fel a figyelmet.”

Forrás:
PRISM: az adatvédelem fontosságát hangsúlyozzák a képviselők; Európai Parlament; 2013. június 20.