Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Digitális menetrend: nyílt szabványokkal évente 1 milliárd eurót takarítana meg a közigazgatás

Szerző: 2013. június 25.No Comments

„A Bizottság a mai napon új szakpolitikát tett közzé, mellyel a hatóságoknak kíván segítséget nyújtani annak megelőzéséhez, hogy függő viszonyba kerüljenek egy információs és kommunikációs technológiai szállítótól. A „technológiai bezáródás elleni” új megközelítést alkalmazó ajánlásokat követve az európai közigazgatás évente több mint 1,1 milliárd eurót takaríthatna meg. A nyílt pályázati eljárások például több ajánlattevőt vonzhatnak, akik előnyösebb ajánlatokat tehetnek (a szerződés értéke általában 9%-kal csökken, ha az ajánlattevők száma a kétszeresére nő).

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „A nyílt szabványok növelik a versenyt, fokozzák az innovációt, és pénzt takarítanak meg. A mai napon közzétett útmutató segítséget nyújt a nemzeti hatóságoknak, hogy minden lehetőséget megragadhassanak az innováció és a hatékonyság érdekében.”

Az adófizetők pénztárcája szempontjából kedvezőbb, ha az ikt-rendszerek beszerzése során adott márkájú információs és kommunikációs technológia, eszköz, rendszer vagy termék helyett szabványokat írnak elő. Sok szervezet azonban nem rendelkezik a szükséges szakértelemmel, hogy el tudja dönteni, mely szabványok fontosak az ikt-igényei szempontjából, vagy attól tart, hogy a váltás túl magas azonnali költségekkel járna és adatvesztéshez vezetne. Ennek következtében a szervezetek egy adott ikt-rendszer vagy egy adott szállító foglyává válnak.

A szabványok szélesebb körű alkalmazása emellett a közigazgatási rendszerek közötti adatcserét is megkönnyíti, így az állampolgároknak csak egyszer kell megadniuk adataikat valamennyi közigazgatási hivatal számára; mindez pedig elősegíti a határokon átnyúló e-kormányzati szolgáltatásokat is, amelyekre a polgároknak és a vállalkozásoknak akkor van szükségük, ha az EU-ban utaznak/munkát vállalnak/tanulnak/üzletet kötnek.

A mai napon közzétett útmutató célja, hogy segítséget nyújtson az állami szervezetek azon tisztviselőinek, akik az információs és kommunikációs technológiai rendszerek és szolgáltatások beszerzéséért felelősek. Az útmutató összesíti azokat a fő elveket, amelyek biztosítják az ikt-rendszerek együttműködését, és lehetővé teszik, hogy a polgárok hatékony szolgáltatásokat vehessenek igénybe; a dokumentum így támogatja az országokat, régiókat és alkalmazási ágazatokat az átfogó ikt-stratégiák kidolgozásában. Emellett segítséget nyújt számukra a meglévő szabványok tisztességes és átlátható módon történő értékeléséhez, hogy a stratégiájukat legjobban támogató szabványokat tudják kiválasztani, és elkerülhessék a „bezáródást”. Az útmutató szerint a hosszú távra való tervezés segítséget jelenthet abban, hogy a „technológiai bezáródás” kialakulására hajlamosító rendszereket szabványokon alapuló alternatívákkal váltsák fel; a rendszerek cseréjénél ez ellensúlyozhatja a magasabb kezdeti költségeket. Végül pedig az útmutató „használatra kész” gyakorlati iránymutatást is nyújt a közbeszerzési tisztviselőknek, akik így könnyebben foghatnak neki az új kezdeményezéssel járó feladatoknak.

A hatóságoknak az átállási folyamat során való támogatása érdekében az Európai Bizottság találkozókat fog szervezni a hatóságok, az információs és kommunikációs technológiákat szállító ágazatok, a szabványügyi szervezetek és a civil társadalom képviselőinek részvételével, ahol az állami szervezetek tanulhatnak egymástól, megoszthatják egymással a kialakuló bevált gyakorlatokat, megvizsgálhatják a közös problémákat, és közös megoldásokra tehetnek javaslatot.

Háttér
Az európai digitális menetrend problémaként azonosította a „technológiai bezáródást”, és kötelezettséget vállalt arra, hogy útmutatást ad az ikt-szabványosítás és a közbeszerzés közötti kapcsolatra vonatkozóan, ezzel segítséget nyújtva a hatóságoknak a szabványok jobb felhasználásához a hatékonyság ösztönzése és a „bezáródás” csökkentése érdekében. A Bizottság a mai napon közleményt tesz közzé, melyet egy bizottsági szolgálati munkadokumentum kísér: ez utóbbi gyakorlati útmutatót tartalmaz arról, miként használhatók fel jobban a szabványok a közbeszerzések terén, különösen a közszférában.

Hasznos linkek
A nyílt szabványok a digitális menetrendben

Digitális menetrend – 23. intézkedés: Útmutatás az ikt-szabványosításról és a közbeszerzésről

A nyílt szabványokkal kapcsolatos elvek – Egyesült Királyság

A nyílt szabványokkal kapcsolatos elvek – Hollandia

Digitális menetrend

Forrás:
Digitális menetrend: nyílt szabványokkal évente 1 milliárd eurót takarítana meg a közigazgatás; Európai Bizottság; IP/13/602, 2013. június 25.
Against lock-in: building open ICT systems by making better use of standards in public procurement; Európai Bizottság; COM(2013) 455 final, 2013. június 25. (pdf)
Guide for the procurement of standards-based ICT — Elements of Good Practice; Európai Bizottság; SWD(2013) 224 final, 2013. június 25. (pdf)