Skip to main content
gazdaságinformatika

Árthatnak nekünk az intelligens kukák?

Szerző: 2013. augusztus 14.No Comments

„Az elmúlt hetek titkos adatgyűjtési botrányai nyomán a brit hatóságok harcot hirdettek a Londonban terjedő „intelligens” szemeteskukák ellen.

A Renew cég egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kukái ugyanis képesek arra, hogy adatokat gyűjtsenek az arra haladó okostelefon-tulajdonosokról. A „high-tech” kukák WLAN-hálózattal, külső részükön pedig olyan kis képernyőkkel felszereltek, amelyek tőzsdei híreket, hirdetéseket, valamint helyi időjárási információkat sugároznak.

Hírügynökségi értesülések szerint a cég első alkalommal a 2012-es nyári londoni olimpiai játékok idején vetette be „intelligens vödreit”, a nyáron pedig annak tesztelésébe kezdett, vajon azok képesek-e adatokat gyűjteni az arra haladó okostelefon-tulajdonosokról.

Az illetékes hatóságok most felléptek ez ellen, hangoztatva: az ilyen jellegű adatgyűjtéssel fel kell hagyni, legalábbis addig, amíg nyilvános vitára nem kerül sor erről.

A Renew cég ugyanakkor határozottan tiltakozott a járókelők „kikémlelésének” gyanúja ellen. „Senkit nem követünk, senki után nem fürkészünk” – jelentette ki a cég elnöke, hozzátéve: a „szemeteskészülék” maximum arra alkalmas, hogy felmérje az arra haladók számát, továbbá azt az időt, amelyet például egy üzletben eltöltenek. Utalt arra is, hogy a jövő technológiájáról van szó, amelynek alkalmazását egyeztetik majd az adatvédőkkel.”

Forrás:
Árthatnak nekünk az intelligens kukák?; HVG.hu/MTI; 2013. augusztus 13.