Skip to main content
közigazgatási informatika

Az amerikai lehallgatási botrány újabb fejleményei

Szerző: 2013. november 4.No Comments

Lassan egy egész hírlevelet megtöltenének az események, és már nem csak amerikai lehallgatásokról van szó. Ezért csak szemlézzük a fontosabb történéseket:

„A német, a francia, a spanyol és a svéd hírszerző szolgálatok is kifejlesztettek és használnak olyan technológiát, amely alkalmas az internetes és telefonos adatforgalom tömeges figyelésére – írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető brit napilap szombati beszámolója szerint ez az értesülés is Edward Snowden egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban titkos információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A The Guardian az általa szombaton megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy a négy európai szolgálat a GCHQ-val szoros együttműködésben fejlesztette ki az adatgyűjtő tevékenységhez szükséges technológiát az utóbbi öt évben. Az ügynökségek közvetlenül a száloptikás adattovábbító kábeleket „csapolják meg”, és ehhez titokban kapcsolatokat építettek ki az érintett távközlési cégekkel – áll a brit lap írásában…”

Forrás:
Snowden szerint a többi titkosszolgálatot sem kell félteni; HVG.hu/MTI; 2013. november 2.

„…A megfigyelési botrány főszereplője, a National Security Agency (NSA) illegálisan behatolt a nagy internetes cégek – mint például a Google vagy a Yahoo! – rendszereibe, így közvetlenül jutottak sok millió felhasználó adataihoz – robbantott újabb bombát az Edward Snowden által átadott dokumentumokra alapozva megírt tudósításában tegnap a The Washington Post…”

Forrás:
Újabb bomba: az NSA feltörte a Google rendszerét is; Dajkó Pál; IT café; 2013. október 31.

„Az Európai Parlament (EP) honlapján tegnap jelent meg a tudósítás, mely szerint a tömegeket érintő megfigyelési botrány és az uniós politikusok telefonjainak lehallgatásáról szóló sajtóhírek is szóba kerülnek az amerikai hatóságok és az állampolgári jogi szakbizottság küldöttségének október 28–30-i washingtoni találkozóján…A híradás megemlíti, hogy az Európai Parlament már vizsgálatot indított az NSA megfigyelési botrányról és annak hatásáról az uniós polgárok életére…EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások: akadály lesz-e az adatvédelem?…„

Forrás:
Washingtonban egyeztetnek a megfigyelési botrányról az EU képviselői; IT café; 2013. október 29.

„Oroszország úgy gyűjtött adatokat a szeptemberi G20-csúcson részt vevő nagyhatalmak vezetőiről, hogy a küldöttségeknek érzékeny információk letöltésére alkalmas USB memóriakulcsokat ajándékozott – állítja a La Stampa és a Corriere della Sera. Vlagyimir Putyin elnök szóvivője határozottan cáfolta a szóban forgó állításokat…”

Forrás:
Oroszország pendrive-okkal kémkedett a G20-csúcs résztvevői után; SG.hu/MTI; 2013. október 31.

„…Martonyi János felvetette a napokban ismét előtérbe került lehallgatási ügyet, kérve az amerikai fél tájékoztatását annak esetleges magyar vonatkozásairól. Nuland válaszában utalt arra, hogy Obama elnök sajnálatát fejezte ki, amiért az ügy beárnyékolja a transzatlanti szövetségesi viszonyt.

Elmondta, hogy az USA elnöke a történtek nyomán az amerikai hírszerzési eljárások teljeskörű felülvizsgálatát rendelte el, amelynek eredménye az év végére várható. Az amerikai és magyar illetékes szervek között a témában párbeszéd kezdődött egy olyan új kétoldalú együttműködés kidolgozásáról és elmélyítéséről, amely mind a biztonság, mind a magánszféra szempontjait maximálisan figyelembe veszi…”

Forrás:
Martonyi János és Victoria Nuland tárgyalása; Külügyminisztérium; 2013. november 1.
Martonyi: Tisztázni kell, lehallgatták-e Orbánt; mno.hu/MTI; 2013. október 31.

„…Kína szintén magyarázatot követel Washingtontól azokra a napokban megjelent vádakra, miszerint az Egyesült Államok a pekingi ausztrál nagykövetséget is bevonva folytat vagy folytatott hírszerző tevékenységet, továbbá több kínai városban lehallgatóállomásokat üzemeltet. A kínai külügyi szóvivő a Sydney Morning Herald című ausztrál lapban megjelent információkra hivatkozó kérdésre válaszolt, amikor a helyzet tisztázására szólított fel. Hua Csun-jing Peking súlyos aggodalmát fejezte ki, és egyúttal felkérte a Kínában működő külföldi diplomáciai képviseleteket, hogy tartsák be a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó nemzetközi szerződéseket, továbbá tartsák magukat távol olyan tevékenységektől, amelyek összeférhetetlenek státusukkal és sértik Kína biztonságát, illetve érdekeit…”

Forrás:
Peking magyarázatot követel Washingtontól; SG.hu/MTI; 2013. november 2.

„John Kerry amerikai külügyminiszter első ízben ismerte el csütörtökön, hogy az Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) „túl messzire ment” a titkos adatgyűjtésben, és – mint fogalmazott – néha „robotpilóta” üzemmódban működött, s nem a kormány teljes felügyelete alatt.

„Elismerem az elnökhöz hasonlóan, hogy néha egyes akciók túl messzire mentek, és szavatolni fogjuk, hogy ez a jövőben ne történjék meg” – mondta Kerry video-összeköttetésben felszólalva a Nyílt Kormányzati Együttműködés 2013 (Open Government Partnership, OGP) program londoni konferenciájának résztvevői előtt. Kerry felszólalásából idézett a Sky News hírtelevízió és a The Guardian című brit napilap…”

Forrás:
Kerry: az NSA túl messzire ment; HVG.hu/MTI; 2013. november 1.

Végül az alábbi cikk technikai érdekességekkel szolgál a követségek épületét használó lehallgatásokról
Forrás:
How The US Uses Its Embassies to Intercept Allied Countries’ Phone Calls; PJ Vogt; On The Media; 2013. október 28.