Skip to main content
közigazgatás: magyar

Csepreghy: Nullára szorítjuk le a korrupció esélyét

Szerző: 2013. december 30.No Comments

„2015 végéig a teljes uniós keretösszeget felhasználja Magyarország. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetésével és az új rendszer bevezetésével nullára szorítja le a korrupció esélyét a kormány, mondta Csepreghy Nándor a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a minisztériumokhoz kerülnek az irányító hatóságok, így egy helyen fog összefutni a stratégiaalkotás és a fejlesztési pénzek kiosztása.

A Miniszterelnökségen belül egy központi koordináló szerv ellenőrzi majd a következő hét évre felvázolt pályának az alakulását. Csepreghy szerint a vállalkozások mindebből annyit érzékelnek majd, hogy a 2014-2020-as időszakban a gazdaságfejlesztésre felhasználható keret aránya 60 százalékra ugrik.

A helyettes államtitkár szerint csökkenni fog az adminisztráció okozta terhelés is, nem lesz szükség pályázati tanácsadásra és pályázatírókra, így a teljes fejlesztés 2-10 százaléka megtakarítható lesz. A január 1-jével megszűnő NFÜ szakembereit nem rúgják ki, közülük 350-en az egyes minisztériumokhoz kerülnek, 300-an pedig a Miniszterelnökségen dolgoznak tovább.

A Welt 2000 Kft. megvásárlásáról Csepreghy elmondta: az államnak mindenképpen szükséges a cég kapacitása ahhoz, hogy zökkenőmentesen legyenek lebonyolíthatóak a 2014-2020-as fejlesztési időszak programjai. A helyettes államtitkár szerint milliárdos nagyságrendű lesz az állam vételi ajánlata.”

Forrás:
Csepreghy: Nullára szorítjuk le a korrupció esélyét; Index.hu; 2013. december 30.