közigazgatás: magyar

Elfogadták Budapest fejlesztési tervét

Szerző: 2014. december 4.No Comments

„Elfogadta Budapest Integrált Területi Programját (ITP) a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Az ITP a 2014-2020 közötti európai uniós fejlesztési tervezést segítő részdokumentum, amely a fővárosi és a kerületi adatszolgáltatás alapján beérkező fejlesztési elképzeléseket projektenként nevesíti.

Ezek között szerepel a Duna menti területek összehangolt fejlesztése, a barnamezős területek fejlesztése, a szociális városrehabilitáció, az intelligens közlekedés, az épületenergetikai fejlesztések, valamint a gazdaságélénkítési és a munkahely-teremtési projektcsomag. Mint a dokumentumban olvasható, a főváros stratégiai fejlesztési irányait meghatározó Budapest 2030 Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepció a Duna menti zónát – a Duna-parti területeket és a szigeteket magába foglaló térséget – markáns városi fejlesztési tengelyként definiálja.

A jövőkép a Duna közelségére, a partszakaszok tagolt karakterére, természeti adottságainak és épített örökségének kihasználására, a gazdaság- és turizmusfejlesztés számára nyújtott lehetőségeinek kiaknázására, a hazai és nemzetközi közlekedési rendszerekben betöltött szerepének erősítésére, a hajózás feltételeinek javítására épít. Ezzel szoros összefüggésben célul tűzi ki a minőségi szabadidős kínálat megújítását és bővítését, a barnamezős és alulhasznosított területek funkcióváltásának előmozdítását, a partszakaszok kapcsolatának erősítését a mögöttes városszövettel, illetve a szigetekkel.

A dokumentumban az is szerepel, hogy Budapesten mintegy 1250 hektárnyi olyan terület található, amely korábbi funkcióját elveszítette és barnamezősnek tekinthető. E területek komplex rehabilitációja egyrészt feladatot, másrészt lehetőséget jelent a város megújulásában – írták.

A Budapest Integrált Területi Programja és kapcsolódó ágazati fejlesztései című dokumentumot 26 igennel, 4 ellenzéki tartózkodó szavazat mellett fogadta el a közgyűlés.”

Forrás:
Elfogadták Budapest fejlesztési tervét; TőzsdeFórum; 2014. december 3.