közigazgatási informatika

Az egységes kártya és a mobil alkalmazás a személyazonosítás jövője

Szerző: 2015. január 7.január 12th, 2015No Comments

„Napjainkban egyre több kártya lapul zsebünkben. Folyamatosan nő a kártyakibocsátók száma, a különböző rendszerek azonban nem kompatibilisek egymással. A Rádió Orient műsorában Mezey Gyula elmondta, míg a Távol-Keleten az egy jelszavas megoldások terjednek, addig az Európai Unió csak nehezen enged szigorú szabályozásából. A brüsszeli Carolus Magnus Egyetem intézetvezető professzora hozzátette, az egységes kártya kialakítása mellett az okostelefonokra építő fejlesztések kerülnek előtérbe.

Napjainkban folyamatosan növekszik a kártyakibocsátók száma, egyre több kártya lapul zsebünkben. A Rádió Orient műsorában Dudás Ferenc szakértő kiemelte, ezek nem beszélnek egységes műszaki nyelvet, nem kompatibilisek egymással. Ebből adódóan számos alkalommal merült fel az integráció, egy egységes kártya létrehozásának igénye. Mezey Gyula, a brüsszeli Carolus Magnus Egyetem intézetvezető professzora elmondta, technikailag megvalósítható az egységesítés, azonban több fontos dolog befolyásolja a kérdést.

Hazánkban a füzetszerű személyi igazolványt körülbelül 60 éve vezették be, a mágnes-kártyát két-három évtizeddel ezelőtt jelent meg. Egy-egy mágnes-kártya olyasmi, mint egy-egy lap a füzet-igazolványban. Minden kártyának (lapnak) eltérő az adattartalma, más a gyártója. A személyes adatok védelme, a jogosan hozzáférhető eltérő adattartalom miatt a gyártók de facto felosztották az adatpiacot is. Ma az egy kártyába ültetett chip ezeket akár mind egybevonva tárolhatná. Mezey rámutatott, a kártyagyártók nem érdekeltek az egységes kártya kibocsátásában.

A Távol-Keleten már terjed a ’single sign on’ megoldás, amely során egy jelszó, akár ujjlenyomat teszi lehetővé a hozzáférést. Mezey hangsúlyozta, az Európai Unió konvenciója lefékezi ezt a lendületet. „Mi még nem tartunk az egy jelszavas technológiáknál, lehet nem is fogunk elérni ide. Az unióban a személy védelme a meghatározó irány. Ennek ellenére folyamatosan lazulnak a merev álláspontok” – a szakértő hozzátette, rátét rendszereket kell kialakítani, amelyből megtudható, ki kérdez le és honnan.

Az összevont kártya gondolata mellett a mobiltelefonok gyors terjedésével az okostelefonba beépített személyi azonosítás gondolata is felmerült. Mezey Gyula rámutatott, mindenki megveszi magának a készüléket, így a közigazgatásnak nem kell pénzt ráfordítania. „Gyorsabban és könnyebben megoldhatóak így a dolgok, és még a boltba se kell elmenni” – tekintett a jövőbe a vendég.

A teljes műsort [Téma: CardAkadémia, avagy utazás a jövőbe. A személyi adatvédelem állampolgári és európai dimenziói, avagy szükség van-e egységes elektronikus kártyákra? Rendhagyó szakmai disputa Prof. Dr. Mezey Gyulával(Carolus Magnus University Brussels), a téma szakértőjével] ide kattintva hallgathatja meg.”

Forrás:
Az egységes kártya és a mobil alkalmazás a személyazonosítás jövője; OrientPress; 2015. január 6.