közigazgatás: magyarművelődéstörvények, határozatok

Csak egy államtudományi egyetemet akar a kormány

Szerző: 2015. június 3.No Comments

„Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot.

A parlament honlapján olvasható javaslat azt is rögzíti, hogy ősztől más felsőoktatási intézmény nem indíthat közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen szakokat. Mint azt az indoklásban is kiemelték: „a módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást”.

A Lázár János által jegyzett javaslat felidézi, hogy a kormány az Államreform Bizottság felállításáról szóló határozatában egyetértett az NKE átalakításával, így szükségessé vált az egyetem működését szabályozó törvény pontosítása.

A javaslatban szerepel továbbá, hogy jövő júliustól a rendvédelmi ágazatban is bevezetik a tisztjelölti jogviszonyt – olvasható a dokumentumban.

Lázár János tavaly október 22-én jelentette be: a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan meghatározza, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Az Államreform Bizottság felállításáról szóló kormányhatározat tavaly novemberben lépett hatályba. Ez rögzíti, hogy a kabinet egyetért az „állami humántőke reformjával”. Ehhez sorolták a fegyveres szervek tagjaira vonatkozó életpályamodell bevezetését és az állami szférában foglalkoztatottak létszámának felülvizsgálatát, majd a közszolgálati életpályamodell bevezetését. Az „állami humántőke reformjához” tartozik „az általános ügyintézési képességgel bíró személyi állomány” kialakítása, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi felsőoktatási intézménnyé való átalakítása is.

A kormány a program végrehajtásáért Lázár Jánost jelölte ki felelősnek.”

Forrás:
Csak egy államtudományi egyetemet akar a kormány; InfoRádió/MTI; 2015. június 2.
T/5050 A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felősoktatásról szóló 2011. évi CXXXII. törvény és a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról; Országgyűlés; 2015. június 2.