Skip to main content
közigazgatás: magyar

Őszre elkészül a közigazgatási rezsicsökkentés tervezete

Szerző: 2015. június 6.No Comments

„Szeptemberre állhat össze a javaslatcsomag, amely a közigazgatási rezsicsökkentés részleteit tartalmazza. Erről Belányi Márta, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Őszre tehát kiderül, hogy mely díjakat, illetékeket csökkentsék, illetve szüntessék meg.

Belányi Márta kijelentette: az a cél, hogy a jövő év januárjától már az új díjakat kelljen fizetniük a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak. A helyettes államtitkár elmondta: a kormány péntektől konzultációt indított, amelyen a magánszemélyek és a vállalkozások is 4-4 csökkentendő vagy eltörlendő elemet jelölhetnek meg egy kilences listán, illetve saját javaslatot is tehetnek.

Jövőre tízmilliárd forinttal kevesebbet kell fizetniük az állampolgároknak és a vállalkozásoknak a közigazgatási eljárásokért. Arról, hogy mely területeken csökkenjenek vagy akár szűnjenek meg a díjak, maguk az érintettek dönthetnek a pénteken kezdődött és augusztus 6-ig tartó konzultáción – fejtette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán lapunknak adott interjújában hangsúlyozta: az állami rezsicsökkentés másik pillére a közigazgatás hatékonyságának növelése, amelynek érdekében a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban dolgozó munkatársaktól kértek javaslatokat.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki tájékoztatóján legutóbb példaként említette a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének költségét, az ellopott gépjármű forgalomból kivonásának díját és az ellopott igazolványok pótlásának összegét.

Lázár elmondta: 2016-ban már 10 milliárd forinttal kevesebb bevételt terveznek a közigazgatási térítési díjak csökkentése, illetve megszüntetése miatt.

Jövőre tízmilliárd forinttal kevesebbet kell fizetniük az állampolgároknak és a vállalkozásoknak a közigazgatási eljárásokért. Arról, hogy mely területeken csökkenjenek vagy akár szűnjenek meg a díjak, maguk az érintettek dönthetnek a pénteken kezdődött és augusztus 6-ig tartó konzultáción – fejtette ki a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán lapunknak adott interjújában hangsúlyozta: az állami rezsicsökkentés másik pillére a közigazgatás hatékonyságának növelése, amelynek érdekében a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban dolgozó munkatársaktól kértek javaslatokat.”

Forrás:
Őszre elkészül a közigazgatási rezsicsökkentés tervezete; Napi Gazdaság Online/MTI; 2015. június 6.
Közigazgatási rezsicsökkentés – Szeptemberre állhat össze a törvénymódosítási javaslatcsomag; Miniszterelnökség; 2015. június 6.