„„Digitális városok, bár hasonló elvek mentén, de mindig az adott közösség igényeire szabva jönnek létre, vagyis a városok infokommunikációs fejlesztésekor a lakosok bevonása döntő lehet” — mondta el Bódi Gábor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a T-Systems Magyarország által rendezett Digitális Város Konferencián Egerszalókon.

A kétnapos rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy a témában érintett szereplők, önkormányzati tisztségviselők, városfejlesztési szakemberek megvitassák, hol tartanak ma és milyen perspektívában gondolkodnak a magyar városok a digitalizációról.

A technológia nem elidegenít, hanem új lehetőségeket kínálva, a közösség igényeit szem előtt tartva növeli a hatékonyságot az élet szinte minden területén. Az infokommunikáció segíti a város életének kényelmesebb, egyszerűbb, hatékonyabb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb megszervezését a közszolgáltatásoktól kezdve a városi közlekedésen, az egészségügyön, az oktatáson és a kereskedelmen át egészen a helyi, önszerveződő közösségek támogatásáig. Előbb vagy utóbb, minden városban megjelennek az okos technológiák, de versenyképességi tényező lesz, hogy egy-egy város mennyire hatékonyan tudja kihasználni ezeket.

Bódi Gábor, infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A digitális infrastruktúra kiépítése csak az alap, erre kell ráépülnie a gazdaságfejlesztésnek, hogy ezzel egy fenntartható és finanszírozható ökoszisztéma jöjjön létre. Bár az önkormányzatok saját döntést hoznak arról, milyen fejlesztéseket valósítsanak meg, a közeljövőben az állam egy tudásközponttal támogatja majd az intelligens megoldásokra épülő beruházásokat.”

A Magyar Telekom szolnoki T-City programja kapcsán Kulcsár Sándor, a Telekom üzletfejlesztési szakértője úgy fogalmazott: „A technológia nem cél, hanem az eszköze annak, hogy a lakosok életszínvonala növekedjen azokon a településeken, ahova az innovációs megoldások eljutnak. Mindemellett a T-City program nem lett volna sikeres, ha a szolnokiak nem álltak volna mellé.”

A T-Systems Magyarország számos várossal partnerségben már több településen valósított meg nemzetközi tekintetben is kiemelkedő színvonalú infokommunikációs fejlesztéseket. A konferencián a vállalat bemutatta azokat a termékeit és szolgáltatásait, amelyekre alapozva a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve bármelyik város elindulhat a digitalizáció útján. Mindezekről egy microsite is az érdeklődők rendelkezésére áll, amely elérhető a www.t-systems.hu/digitalisvaros/ címen. A rendezvényen a jelenlévők megismerkedhettek többek között a T-Systems Magyarország kínálta intelligens közösségi közlekedési megoldásokkal, energiamenedzsment- és térfigyelő kamerarendszerekkel, vagy a városkártya által nyújtott szolgáltatásokkal…”

Forrás:
Helyben épülő innovációk; T-Systems Magyarország; 2015. június 15.
A konferencia programja (pdf)
Digitális város; T-Systems Magyarország