Skip to main content
közigazgatás: magyartávközlés

Bódi Gábor az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázatról

Szerző: 2015. augusztus 30.No Comments

„2015. augusztus 28-án, péntek délután jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázat, amelynek segítségével hazánk minden háztartása számára elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sávszélességű internet-hozzáférés.

Az IT Business Online forró nyomon, még a hétvége kezdete előtt utolérte a téma illetékes kormányzati vezetőjét, Bódi Gábort, a Miniszterelnökség infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkárát, hogy avasson be bennünket a pályázat részleteibe.

– A Digitális Magyarország program tavaly novemberben indult el, a kormányzat általános működéséhez képest rekordidő alatt sikerült egy ilyen összetett és szerteágazó pályázatot kiírni. Mi a titka a gyors és hatékony munkának?
– Kiválóan működik a kormányzati munkamegosztás. A Miniszterelnökség koordinációjával és felügyeletével sikerült valóban hatékony együttműködést kialakítanunk mind a NFM-el, mind pedig a pályázatok kiírásáért felelős NGM-el. Minden szereplő tudta és tette a dolgát a kormányzati munkamegosztásnak megfelelően. Nem tagadom, nagyon sűrű, szakmai egyeztetésekkel teli, de mindenképpen konstruktív időszak áll mögöttünk, amelynek fontos eredménye lett a ma megjelent pályázat.

– Terveik szerint mekkora területet fed le a most megjelent pályázat? Milyen mértékű források állnak rendelkezésre a megvalósításhoz?
– A Magyarország szélessávú hálózatáról készült adatbázis alapján hazánkban 883 ezer háztartásban jelenleg még nem érhető el nagysebességű internet-szolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, ugyanakkor az országos lefedettség megteremtéséhez további ösztönzők szükségesek, ezért is mérlegeltük alaposan a pályázati összegeket. A 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő, és a 10 milliárd forintos keretösszegű visszatérítendő forrásnak köszönhetően terveink szerint megvalósulhatnak azok a fejlesztések, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagysebességű hálózat kiépítését.

– Milyen komplex eredményeket várnak a pályázatok megvalósulásától?
– A Digitális Magyarország program első pillére a legalább 30 Mbit/s sávszélességű internet-hozzáférés lehetőségének megteremtése minden hazai háztartás számára. A teljes program szakmai szellemisége arra épül, hogy egy ilyen típusú hálózat megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy elinduljanak az intelligens városi fejlesztések, valamint az ezeken a területeken működő vállalkozások informatikai fejlesztései. Az ott élők számára is elérhetővé válnak az online közigazgatási szolgáltatások, valamint egyre többen szerezhetnek valódi számítógépes tudást, amelynek megléte mára már elengedhetetlen a munka világában. Az infokommunikációs ágazat egyértelműen pozitív szerepet játszik a gazdasági növekedésben, a foglalkoztatottság bővülésében, az életminőség javításában, a vállalkozások versenyképességének növekedésében, valamint az esélyegyenlőség megteremtésében is.

Reagáltak a szakmai szervezetek
A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács, a Digitális Magyarország megvalósításának egyik legfontosabb mérföldkövének tekinti a most megnyíló európai uniós forrásokat. A közösségi finanszírozás ugyanis lehetővé teszi, hogy ott is kiépülhessen a legmodernebb digitális hálózati infrastruktúra, ahol erre eddig nem volt lehetőség.

A Tanács szerint a digitális gazdaság megerősítése mind Magyarország, mind Európa versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, és ebben a feladatban Magyarország vezető szerepet vállal.
Az uniós források digitális hálózatfejlesztésre történő felhasználása Európában a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban elsőként Magyarországon valósul meg, ezáltal a Digitális Magyarország program valódi sikertörténet lehet hazai és nemzetközi szinten egyaránt, amely az állam és a piac példaértékű együttműködésén alapul.

Az Infotér Egyesület úgy értékeli, hogy az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat keretében 70 milliárd forint uniós támogatással elérhető, hogy minden háztartás legalább másodpercenként 30 megabit ( Mbit/s) sávszélességű internet-hozzáféréssel rendelkezzen.

Az Egyesület szerint az információs társadalom létrejöttének alapja a jól működő, megfelelő sávszélességű internet-hálózat, ezért a kormányzat döntése a pályázat elindításáról jelentős lépés a Digitális Magyarország megvalósítása felé.”

Forrás:
Fontos lépés a Digitális Magyarország felé; IT Business; 2015. augusztus 28.