Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldöntechnikatudomány

Európai Bizottság: 16 milliárd euró kutatásra és innovációra a következő két évben a Horizont 2020 keretében

Szerző: 2015. október 17.No Comments

„A következő két évben az Európai Bizottság mintegy 16 milliárd EUR kutatásba és innovációba történő befektetésével javítja az EU versenyképességét a Horizont 2020 (az EU kutatási és innovációs finanszírozási rendszere) keretében.

Miután ma elfogadta az 2016/17-es új munkaprogramot, az Európai Bizottság a következő két évben mintegy 16 milliárd EUR-t fektet kutatásba és innovációba a Horizont 2020 (az EU kutatási és innovációs finanszírozási rendszere) keretében.

A felajánlott új finanszírozási lehetőségek közvetlenül igazodnak a Jean-Claude Juncker vezette Bizottság politikai prioritásaihoz, és jelentősen hozzájárulnak a munkahely-teremtési, növekedési és beruházási csomaghoz, a digitális egységes piachoz, az energiaunióhoz és az éghajlat-változási politikához, az erősebb iparú belső piachoz, valamint Európát jelentősebb globális szereplővé teszik.

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos: „A kutatás és az innováció Európa fejlődésének motorja. Nélkülözhetetlen napjaink akut kihívásainak kezeléséhez, legyen bár szó a migrációról, az éghajlatváltozásról, a tiszta energiáról vagy a társadalom egészségéről. A következő két évben a Horizont 2020 program 16 milliárd euróval fogja támogatni Európa kutatásának élvonalát, amit a polgárok a mindennapi életükben is tapasztalni fognak.”

Carlos Moedas biztos stratégiai prioritásaival összhangban a Horizont 2020 nyitott lesz az innováció, a tudomány – és az egész világ előtt. Az új 2016–17-es munkaprogram egy sor pályázati felhívás, közbeszerzés és más intézkedés – például a Horizont-díjak – révén kínál finanszírozást összesen több mint 600 témában. A programok szerkezete tükrözi a Horizont 2020 átfogó rugalmasságát, amely az EU hosszú távú prioritásaira és a legsürgetőbb társadalmi kihívásokra fókuszál, miközben a váratlanul felbukkanó problémákra – pl. betegségek megjelenése – adott választ is lehetővé teszi.

A program számos, több területre kiterjedő kezdeményezést is támogat: az európai feldolgozóipar modernizálása (1 milliárd EUR); az automatizált gépjárművekkel kapcsolatos technológiák és szabványok (több mint 100 millió EUR); a tárgyak internete (139 millió EUR) az EU gazdasági ágazatainak digitalizálásáért; Ipar 2020 a körkörös gazdaságban (670 millió EUR) az erőteljes és fenntartható gazdaságokért; intelligens és fenntartható városok (232 millió EUR) a környezetvédelmi, közlekedési, digitális és energiahálózatok városi környezetbe történő jobb integrálásáért.
Ezen túlmenően legalább 8 millió EUR áll rendelkezésre az EU külső határainak biztonságára irányuló kutatásra, hogy könnyebben lehessen azonosítani és megelőzni az embercsempészetet. 27 millió EUR jut a bűnözés és a terrorizmus megelőzését segítő új technológiákra, valamint 15 millió EUR az Európába irányuló migrációs áramlások eredetének és hatásainak kutatására. Az új munkaprogram a Horizont 2020-ból már támogatott egészségügy kutatás korábbi sikereire is épít (ilyenek pl. az ebolához kötődő, áttörést jelentő felfedezések): 5 millió EUR-t fektet az olajfapusztító Xylella Fastidiosa baktérium megjelenésére adandó válasz kidolgozásába.

Az új munkaprogram a Horizont 2020 finanszírozási hatásait is javítja. Biztosítja, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA) támogatott új multiplikátorhatású lehetőségeknek köszönhetően több pénz jusson az innovatív vállalatoknak (a majd’ 2000 kis- és középvállalkozás kutatási és innovatív tevékenységeinek támogatására már elkülönített 740 millió EUR-n felül). További lépésekre kerül sor a más uniós finanszírozási programokkal meglévő szinergiák javítása érdekében is, amint azt az Unió helyzetét értékelő beszédében Juncker elnök is hangsúlyozta, valamint világosabb iránymutatással és egyértelműbb hatáskritériumokkal a kutatók is támogatást kapnak pályázataik elkészítéséhez.

Háttér-információk
A Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs finanszírozási programja 2014. január 1-jén indult útjára. Hét év alatt 77 milliárd euró értékű beruházásra kerül sor kutatási és innovációs projektek terén Európa gazdasági versenyképességének támogatása és az emberi tudás határainak kiterjesztése érdekében. Az Unió kutatási költségvetése elsősorban arra összpontosít, hogy a mindennapi élet minőségét olyan területeken javítsa, mint az egészség, a környezet, a közlekedés, az élelmiszerek és az energia. A gyógyszeriparral, a repülési és űrrepülési ágazattal, valamint az autó- és az elektronikai iparral kötött kutatási partnerségek a magánszektor beruházásait is ösztönzik, és így támogatják a jövőbeli növekedést és a magas képzettséget igénylő munkahelyek teremtését.

További információk
MEMO/15/5832
Horizont 2020 résztvevői portál
Horizont 2020: EU-tagállamok országprofiljai és kiemelt projektek”

Forrás:
16 milliárd euró kutatásra és innovációra a következő két évben; Európai Bizottság; IP/15/5831, 2015. október 13.