Skip to main content
informatikaművelődés

Elindult Magyarország leginnovatívabb online programozó iskolája, a MeMOOC.hu!

Szerző: 2015. november 28.No Comments

„A Miskolci Egyetem az egri Eszterházy Károly Főiskola partnerségével, a „MeMOOC angol és magyar nyelvű online képzési központ létrehozása és üzemelteltése” című pályázat keretében elindította az ország legújabb oktatási platformját!

A távoktatás, online tanulási formák kialakítása már régóta foglalkoztatják a megvalósító partnereket, ugyanis nemzetközi szinten ma már számos, un. MOOC rendszer vált elérhetővé. A Miskolci Egyetem kezdeményezésére hazai szinten is megvalósult az ország legújabb MOOC rendszere. De mit is takar a MOOC mozaikszó? A MOOC egy angol kifejezés rövidítése: Massive (tömeges) Open (nyílt) Online Course, azaz tömeges online szabadon elérhető, vagyis nyílt kurzusok. A MeMOOC kettős jelentéstartalommal bír. A MOOC az oktatási formára, míg a „me” az angol szóra utal, illetve a Miskolci Egyetem rövidítése. Így olvashatjuk úgy, hogy a „Nekem való MOOC”, illetve olvashatjuk úgy is, hogy a „Miskolci Egyetem MOOC rendszere”. A két olvasat viszont nem is tér el annyira egymástól, mint az elsőre látszik. A központ kialakítói nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely egyrészt méltó a Miskolci Egyetem nevéhez, másrészt mindenki a magáénak érezhesse. Ennek bizonyítéka, hogy rengeteg féle tananyaggal várják a hallgatókat, illetve a tananyagok magas szinten, az ország legjobb oktatóinak bevonásával kerültek kialakításra.
A platform számos informatikai képzést kínál a programozás iránt érdeklődők számára. A képzések jellemzője, hogy a tananyagok kialakításánál figyelembe vették az informatikai vállalatok igényeit. A központ nem csak széleskörű programozói ismeretekkel rendelkező hallgatókat, hanem a programozás iránt érdeklődő fiatalokat és kevésbé fiatalokat is vár ingyen elérhető kurzusain!
A tananyagok kialakítása során a megvalósítók legfőbb célja volt, hogy a legújabb technológiákat is magukba foglalják a képzések, de fontosnak tartották, hogy a képzések során megszerzett tudás konvertálható legyen, így egy-két kurzus elvégzése jó bevezető lehet az partnerek képzéseibe. A központ felhasználói így ingyen férhetnek hozzá számos olyan tananyaghoz, amely segítségével a mindennapi életben felhasználható informatikai ismereteket szerezhetnek.

A platform kialakításánál az Open edX rendszert vették alapul, melyet a Harvard Egyetem is használ. A rendszer megfelel a legmodernebb követelményeknek, és a legújabb oktatási módszereket képes támogatni. A tananyagok mellet számos közösségi funkciót biztosít a rendszer. Minden tananyaghoz saját wiki-oldalak, illetve fórumok tartoznak, melyet a MeMOOC mentorai is figyelemmel kísérnek, így segítséget nyújtva a tananyag felhasználóinak. A fórumban a felhasználók vitákat indíthatnak, segítséget kérhetnek, megoszthatják a tananyaggal kapcsolatos észrevételeiket egymással. A képzések végén a rendszer tanúsítványt ad, amely bizonyítja a hallgatók számára, hogy végigcsinálták a rendszer egyes kurzusait.

A platform nem csak magyar, hanem angol nyelvű tananyagokat is kínál, amely lehetővé teszi, hogy határon túli hallgatók is tanuljanak a rendszer segítségével. A MeMOOC célja ugyanis, hogy azt a tudást, amelyet felhalmoztak az ország neves oktatói az évek során, minél szélesebb körben elérhetővé tegye. A kurzusok jellemzője, hogy játékos feladatokat tartalmaznak, a feladatok végén önértékelést segítő tesztek vannak, illetve számos rövid videóval segítik a tananyag elsajátítását. A tananyag nagyon sok gyakorlati feladatot kínál, de az elméleti képzést sem hanyagolja el. A rendszer kiértékelő módszereket is biztosít, így bárhol, bármikor lehetősége van a hallgatónak a feladatokban található forráskódok megírására, kiértékelésére, fordítására.

A MeMOOC angol és magyar nyelvű online képzési központ gerincét 12 magas színvonalú haladó modul adja, amely beszámítható kreditértékeket nyújt a Miskolci Egyetem mérnökinformatikus tanulói számára, de ezen modulok mellett van 12 ugyanolyan témájú, de könnyített modul is, amelyek egyszerűsített formában teszik elérhetővé a tananyagot. Az egyszerűbb modulokat azon felhasználóknak ajánlják, akik nem rendelkeznek alapos informatikai, programozási ismeretekkel, de szeretnének megismerkedni a témával. Jó esély lehet az érdeklődők számára, hogy el tudják dönteni, szeretnének-e egyes képzésekben részt venni akár egyetemi szinten. E modulok célja, hogy meghozza az érdeklődők kedvét a teljes modulok, illetve az egyetem képzései iránt. A modulok feltételezik, hogy a felhasználói rendelkeznek alapvető informatikai ismeretekkel, de ha ez nem így van, a MeMOOC erre is kínál megoldást. Kialakítottak egy IKT modult, amely az alapvető informatikai ismeretek elsajátításában nyújt segítséget. E kurzus is – a többihez hasonlóan – bárki számára elérhető, mely nem csak a programozni vágyó felhasználóknak nyújt segítséget, hanem azoknak is, akik szeretnének elsajátítani néhány informatikai ismeretet, melyet felhasználhatnak a mindennapokban.

A képzési kínálatot tekintve számos programozási ismeretet nyújt a MeMOOC. Elkészültek a mobil programozási ismereteket adó tananyagok, melyek az iOS, Android platformok mellett egy úttörő technológia – a Firefox OS – megismerését is ígérik. A platform segítségével elérhetővé vált a multimédiás tartalmakat kínáló tananyag is, amely az alapvető képszerkesztési ismeretektől, a különböző multimédiás lehetőségeket biztosító fejlesztői keretrendszerekig nyújt ismereteket. A platform a webfejlesztés iránt érdeklődők számára is magas színvonalú tananyagokkal szolgál: a HTML alapokat, illetve a PHP szkriptnyelven túl a webprogramozás eszközeit is felölelve a legösszetettebb keretrendszerekhez kapcsolódó ismereteket nyújtja a felhasználói számára. Lehetőséget ad rendszergazdai ismereteink bővítésére, a hálózati eszközökkel, összetett hálózatokkal, különböző operációs rendszerekkel, azok sajátosságaival, a számítógép architektúrájával kapcsolatos ismeretek elsajátítására is, az alapoktól a haladó és a professzionális szintig. A platform természetesen nagy hangsúlyt fektet a programozási ismeretek oktatásra is. Ebben a témakörben is számos olyan modul található, amely tartalmazza a legalapvetőbb algoritmizálási ismereteket a leíró eszközökön túl, Java nyelvi példákkal is, amely bevezetőként szolgálhat az egyik leggyakrabban használt programozási nyelvbe. Ezen túl objektumorientált ismereteket is nyújtanak, melyek az OOP alapelvektől, a java megvalósításig terjednek. Abban az esetben, ha valaki a tervezési ismereteit szeretné felfrissíteni, a legmodernebb OOP tervezési ismereteket sajátíthatja el, illetve a kezdő programozók számára az OOP tervezés alapelveit is részletezi az erre a célra készített modul. A modulok keretein belül természetesen lehetőség van még adatbázis-kezelési ismeretek, alapvető hardver és információ-feldolgozási ismeretek elsajátítására is.

A MeMOOC nagy előnye tehát, hogy szintezhető az elsajátítani kívánt tudás mélysége, a felhasználók saját tudásukhoz mérten választhatnak tananyagokat, melyekkel képesek lehetnek felépíteni, vagy éppen felfrissíteni tudásukat.

A Miskolci Egyetem platformja a www.memooc.hu-n érhető el, és várja azon érdeklődőket, akik kifejezetten érdeklődnek az informatika, a programozás iránt, illetve azon személyek számára is nyújt alternatívát, akik a mindennapi számítógép használathoz szeretnének ismereteket szerezni.​”

Forrás:
Elindult Magyarország leginnovatívabb online programozó sulija, a MeMOOC.hu!; Borsod Online; 2015. november 26.
MeMOOC angol és magyar nyelvű on-line képzési központ létrehozása és üzemeltetése. TÁMOP-4.1.2.F-15/1-2015-0001; Miskolci Egyetem
Massive open online course (Mooc); Wikipédia