Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Átláthatóbbá teszi a fejlesztéspolitikai támogatások nyilvántartását

Szerző: 2015. december 15.december 21st, 2015No Comments

„Az új rendszer segíti az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését.

Átláthatóbbá teszi a fejlesztéspolitikai támogatások nyilvántartását a jövő márciustól induló országos támogatás-ellenőrzési rendszer, a 612 millió forint költségvetésű uniós projekt célja egységes informatikai nyilvántartó rendszer létrehozása volt – ismertette Kópiás Bence, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese a projekt keddi budapesti záró rendezvényén.

Elmondta: a magyarországi fejlesztéspolitika többféle informatikai rendszert használ a támogatások felhasználásának ellenőrzésére, emellett a nemzetközi támogatások nyilvántartása sem egységes.
A fejlesztés során a magyar és az európai uniós forrásokat nyilvántartó rendszert hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy a kormányzati döntéshozók és az ellenőrző szervek egy felületen követhessék nyomon a felhasználást. A projektet ismertető tájékoztatás szerint az egységes nyilvántartás adatai alapján az átfedések, a támogatás-halmozódások is időben kiszűrhetők lesznek.
Közölték, az új rendszer segítségével egyszerűen és biztonságosan teljesíthetők lesznek az adatszolgáltatási kötelezettségek, a döntéshozók már a pályázati szakaszban visszajelzést kaphatnak a pályázóknak a rendszerben regisztrált egyéb pályázati igényléseiről, megvalósítás alatt álló és lezárt projektjeiről, valamint a csekély összegű (de minimis) támogatásokról.
Az új támogatás-ellenőrzési rendszert jövő márciustól használhatják majd az érintett szervezetek, ezzel munkájuk gyorsabbá és hatékonyabbá válik.

A projektet az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében valósította meg a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Magyar Államkincstár, a Kincsinfo Kincstári Informatikai Nonprofit Kft., a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., valamint az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. konzorciuma.[Magyar Hírlap]”

——–

„A hazai fejlesztéspolitika többféle informatikai rendszert használ a támogatások felhasználásának ellenőrzésére, emellett a nemzetközi támogatások nyilvántartása sem egységes. Ezt a helyzetet teszi átláthatóbbá 2016 tavaszától az OTR, vagyis az Országos támogatás-ellenőrzési rendszer című EKOP-projekt, amelynek költségvetése 612 millió forint.

A projekt célja, hogy létrehozzon egy egységes, a hazai és Európai Uniós forrásokat – köztük a csekély összegű (de minimis) támogatásokat is – nyilvántartó rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a kormányzati döntéshozók és az ellenőrző szervek egy felületen követhessék nyomon a források felhasználását. Az egységes nyilvántartás adatai alapján az átfedések, támogatás-halmozódások is időben kiszűrhetők lesznek. Az új rendszer segítségével a támogatásközvetítők egyszerűen és biztonságosan teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségeiket, az előirányzat-kezelők (döntéshozók) pedig már a pályázati szakaszban visszajelzést kaphatnak a pályázók OTR-ben regisztrált egyéb pályázati igényléseiről, megvalósítás alatt álló és lezárt projektjeiről, valamint a csekély összegű támogatásokról. Az adatok gyűjtésére, ellenőrzésére és további hasznosítására jogosult szervezetek kezébe így olyan eszköz kerül, amely komoly segítséget nyújthat a kormányzat számára a tervezési és elemzési folyamatokban.

Az Országos támogatás-ellenőrzési rendszer kifejlesztésének eredményeként:

  • olyan alkalmazás jön létre, ami képes a csekély összegű (de minimis) támogatások keretfigyeléséhez információt szolgáltatni, együttes és típusonkénti bontásban
  • a támogatáshalmozódás ellenőrzési funkció teljes körűvé tehető
  • elektronikus WEB-es elérést és egységes kommunikációs portált hozunk létre
  • sztenderd interfész formátumtámogatást alakítunk ki, ezáltal gyorsabbá és rugalmasabbá válik a kétirányú adatszolgáltatás és adatfeldolgozás
  • a pályázati döntésekhez, szerződéskötésekhez és kifizetésekhez gyorsabb, a lebonyolításhoz, ellenőrzéshez a jogszabályoknak mindenben megfelelő információ átadás valósul meg
  • a Támogatásokat Vizsgáló Irodának (TVI) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) ide kapcsolódó munkáját elektronikus felület fogja támogatni, ezzel a szervezetek munkája gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá válik

Az új támogatás-ellenőrzési rendszert 2016. márciusától használhatják majd az érintett szervezetek.

Projektadatok: Országos Támogatás-ellenőrzési Rendszer – OTR EKOP-1.2.11-2013-2013-0001
A konzorcium tagjai:
Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) – konzorciumvezető
Magyar Államkincstár (Kincstár)
KINCSINFO Kincstári Informatikai Nkft.
Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.).
Új Világ NSZKft, a Támogatási Szerződés megfelelő módosítását követően
A projekt kezdete: 2013. 07. 01.
A projekt zárása: 2015. 12. 15.
A projekt költségvetése: 612 millió forint[NISZ]”

Forrás:
Közös adatbázisba kerülnek a fejlesztéspolitikai támogatások; Magyar Hírlap; 2015. december 15.
Közös adatbázisba kerülnek a hazai támogatások; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2015. december 17.