Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az Állami Tisztviselői Kar létrehozásáról egyeztetett a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum

Szerző: 2016. január 16.No Comments

„Ismét ülésezett a Közszolgáltató Érdekegyeztető Fórum, hogy mielőbb megállapodás születhessen a Kormány, az önkormányzatok és az érdekvédelmi szakszervezetek között arról, miképpen válhat lehetővé a modern, szolgáltató állam kereteibe illeszkedő, a szakmai képzettséget és teljesítményt elismerő állami tisztviselői kar megújulása.

Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Kormányzat elsődleges feladatának tekinti az állami tisztviselői életpálya kialakítását. Fontosnak tartja, hogy a megbecsült munka, a teljesítményen alapuló megfelelő bérezés és előmeneteli lehetőség, tisztázott felelősségi viszonyok és folyamatos képzés várja azokat, akik élethivatásként tekintenek a 21. századi magyar hivatalrendszerben végzett munkára. Létfontosságú hogy megszűnjön a vidék és város között még tapasztalható különbség, ami a közigazgatási szolgáltatások színvonalát és hatékonyságát illeti. Ennek egyik, fontos előfeltétele a közigazgatási bérek közötti aránytalanságok felszámolása.

Mind az önkormányzatok, mind pedig az érdekvédelmi szakszervezetek üdvözölték a koncepciót. Az önkormányzati oldal képviselője elmondta, hogy azonosulni tudnak a változásokkal, de szükséges az önkormányzati államigazgatási feladatot végzők bérfelzárkóztatása is. A tárgyalóoldalak részéről további kérdések hangzottak el a koncepcióváltás okairól, az esetleges létszámcsökkentésről, a bérek szélesebb körű felzárkóztatásáról, a költségvetésben az erre elkülönített forrásokról. Az álláspontok közelítéséhez további egyeztetésre van szükség, melyben meg is állapodtak a felek. Összességében az önkormányzatok és szakszervezetek képviselői az e tárgyban kitűzött kormányzati elvek és célok többségével egyetértenek, és támogatni tudják a Kormányzatot e törekvésében, és várják a folytatást.”

Forrás:
Az Állami Tisztviselői Kar létrehozásáról egyeztetett a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum; Miniszterelnökség; 2016. január 14.