Skip to main content
közigazgatás: magyar

Lázár János az MVH-ról: „Visszaélnek a hatalmukkal!”

Szerző: 2016. február 5.No Comments

„Lázár János kirohant a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellen egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. Úgy fogalmazott, a hivatal az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól, nem hajlandó a magyar gazdatársadalom támogatására. A miniszter szerdán személyesen fogadja azt a gazdát, aki panaszt tett neki a hivatalra.

„Fiatal Gazda pályázatot nyújtottunk be, de azt írták vissza, hogy üres papírokat küldtünk be” – panaszkodott a Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy gazdálkodó a kedd esti hódmezővásárhelyi lakossági fórumon, amelyen ott volt a város polgármestere és a helyi képviselők is.

Kiderült, hogy a felszólaló már a második fellebbezést nyújtja be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, mivel arról, hogy a hivatal szerint üres papírokat küldtek be, nem is értesítették őket, csak hosszas telefonálgatás után közölték velük, hogy a hivatalnak nem kötelessége felhívni az ügyfelet. A gazda elmondása szerint az őszi földárveréseken vásárolt volna földet a pénzből, ám így elesett ettől a lehetőségtől.

„Ez a válasz önmagában alkalmas arra, hogy bezárják a hivatalt” – jelentette ki erre Lázár János, majd hosszasan szapulta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, nem elmulasztva annak felidézését, hogy 2010-ben bilincsben vitték el az MVH néhány munkatárását, mivel azok a gyanú szerint maguknak utalták ki a visszamaradt földek után járó földalapú támogatásokat. Itt még Lázár arról beszélt, hogy az MVH meglopta a gazdákat, és meglopta az Európai Uniót, majd egy fordulattal már ott tartott, hogy a hivatal az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól.

„Nem tudok úgy beszélni, hogy ne bosszantsam fel magam”, mert látom, mivel Hódmezővásárhelyen megnéztem az összes fellebbezést – folytatta Lázár –, hogy pár négyzetméteres elírások miatt milliós földalapú támogatásokat veszítettek el. Én mindenkinek megpróbálok igazat adni méltányosan másodfokú eljáró hatóságként, amennyire ezt a jogszabályok engedik. Már törvénymódosításra is javaslatot tettem. Ez a szervezet nem hajlandó a magyar gazdatársadalom támogatására, ezért a megszüntetése meggyőződésem szerint egy fontos dolog” – fogalmazott.

Lázár János mondandójából kiderült, jól ismeri az MVH-hoz befutó ügyeket, mivel ezekben másodfokú hatóságként a Miniszterelnökség jár el, ezért több hódmezővásárhelyi és más környékbeli gazdálkodó panaszai kerültek elé.

„Látom, milyen ügyekben tolnak ki a gazdákkal, megalázó, minősíthetetlen eljárás van, a legkisebb hibának is súlyos százezres, milliós következményei vannak. Visszaélnek a hatalmukkal. Itt rendszerváltásra van szükség, amit rövidesen végre kell hajtani” – fogalmazott a miniszter. Szavai szerint ő azt szeretné, ha minden panaszos választ kapna és méltányos lenne az ügyintézés. Nekik is érdekük, hogy minden magyar gazdához eljusson a támogatás – tette hozzá.

„Most ott tartunk, hogy ha igazat adnánk minden panaszosnak, még akkor is maradna pénz a kasszában. Az MVH nem a magyar gazdák érdekeit védi, hanem az MVH az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól, ez egészen megdöbbentő, vállalhatatlan. Érdemben kell átalakítani, tartozzon a minisztériumhoz vagy tartozzon máshova, de az önállósága nem maradhat meg.”

Ma személyesen fogadja a panaszost
A fórumon felszólaló panaszosnak Lázár azt javasolta, hogy másnap reggel keresse meg személyesen Lázárt, mivel ő a másodfokon eljáró hatóság.

Lázár a fórumon az állami hivatalokkal kapcsolatban kifejtette, hogy tapasztalatai szerint elképesztően bánnak az emberekkel, holott az ott dolgozók az adófizetők pénzéből kapják a fizetésüket. Szerinte olyan hivatalokra van szükség, ahol az ügyfélnek mindig igaza van, és ahol mindent elkövetnek, hogy az ügyfél panaszát kivizsgálják, és lehetőség szerint mindent megtegyenek az ügyeik orvoslására.

A 73 állami szervezet tervezett megszüntetéséről a miniszter azt mondta, sokat segítene az emberek életén, bár azt is elismerte, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor erre tett javaslatot Orbán Viktornak.”

Forrás:
„Visszaélnek a hatalmukkal” – Lázár nagyon berágott egy állami hivatalra; Szlavkovits Rita; HVG.hu; 2016. február 3.