Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarterületfejlesztés

Új Főnix Terv: kétszáz milliárd forintból fejlesztenek a következő években Debrecenben

Szerző: 2016. február 18.No Comments

„Az elmúlt huszonöt év legnagyobb forráskerete nyílik meg most a debreceni fejlesztések előtt, a rendszerváltás óta nem volt még lehetősége a megyeszékhelynek ilyen dinamikus fejlődésre – mondta Papp László polgármester, aki bejelentette, Új Főnix Terv néven több mint 200 milliárd forintos programot indít a város. Elmondta, a terv lényegében a folytatása a 2004-ben útjára indított fejlesztéssorozatnak, az első Főnix Tervnek, melyben az akkor kitűzött beruházásokat kilencven százalékban már befejezték. Ide sorolta például a Kölcsey Központ és a Modem megépítését, a Nagyerdő rehabilitációját, a stadionépítést és az uszodafejlesztést.

Az új programnak része a 43,3 milliárd forint keretösszegű Integrált Településfejlesztési Program, a Modern Városok Program, az uniós hozzájárulás és a kormánnyal kötött megállapodás során eltervezett beruházások is.

Papp László polgármester hangsúlyozta, a programban ugyanúgy szerepelnek a kisebb volumenű munkák, mint a nagyobb jelentőségű fejlesztések, s a tervek szerint ezek együttesen erősíthetik majd a város regionális szerepét, valamint komfortosabbá is tehetik Debrecent. Kiemelte, a programnak fontos része a gazdaságfejlesztés, azon belül új ipari területek bevonása, az innováció támogatása. Gazdaságfejlesztésre körülbelül 15 milliárd forint jut, ezekből a beruházásokból több ezer új munkahelyet alakítanának ki. A polgármester hozzátette, szeretnék Debrecen iskolaváros jellegét is erősíteni, így 10 milliárd forint jut az oktatási intézmények fejlesztésére, energetikai korszerűsítésére.

Papp László kiemelte, az Új Főnix Terv Debrecen horizontális fejlesztését segíti, külön tervek vannak benne a lakótelepek korszerűsítésére, azon belül pedig parkolók, szervizutak, közösségi terek, játszóterek kialakítására, felújítására.

A tervek szerint folytatják a Nagyerdő rehabilitációját, a keleti és a déli városrész infrastrukturális fejlesztését. A polgármester kiemelte, a programból jut majd pénz a Csokonai Színház felújítására és a Latinovits Színház befejezésére is.

Az Új Főnix Terv egyik alappillére a közlekedés korszerűsítésére koncentrál majd, ezzel kapcsolatban Papp László úgy fogalmazott, hogy ez a nagyszabású program Debrecen legnagyobb közlekedésfejlesztési projektje is egyben.

A teljes városi vasútvonalat felújítják, emellett a vasúti átjárókat is korszerűsíteni fogják. Megépítik a déli elkerülő utat, folytatják az M35-ös autópálya építését, továbbfejlesztik Debrecen nemzetközi repülőterét, valamint felújítják, kétszer két sávossá teszik a Sámsoni utat…Papp László kiemelte, a debreceni közlekedésfejlesztés egyik legfontosabb eleme, az intermodális közlekedési központ, más néven főpályaudvar megépítése lesz….A nyolcmilliárdos közlekedésfejlesztési program ebben az évben elindul, a munkák többségét még az idén befejeznék, de a polgármester szerint lehetnek olyan fejlesztések, amik átcsúsznak 2017-re.

Papp László polgármester hangsúlyozta, nagyok az elvárások a kormány részéről a debreceni fejlesztésekkel kapcsolatban, hiszen a megyei jogú városok közül Debrecen kapta a legnagyobb szeletet, mivel Debrecen kiemelt helyet kapott a kormányzat fejlesztési elképzeléseiben. Hozzátette, a 200 milliárdos fejlesztési program a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban fejeződik be hivatalosan. A forrásfelhasználás 90 százaléka 2019-megtörténik, de elképzelhető, hogy teljesen majd csak 2023-ban fejezik be az összes beruházást.”

Forrás:
Új Főnix Terv: kétszáz milliárd forintból fejlesztenek a következő években Debrecenben; Dehír.hu; 2016. február 17.