Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődés

Cséfalvay: Az OECD bekapcsolódik a köznevelési kerekasztal munkájába

Szerző: 2016. február 29.No Comments

„A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértőként bekapcsolódik a köznevelési kerekasztal munkájába, a következő, március 8-i ülésen két OECD-szakértő is részt vesz – mondta pénteken az MTI-nek Cséfalvay Zoltán, a párizsi székhelyű szervezet állandó magyar képviseletének vezetője.

„Az OECD nagyon nyitottan állt a felkéréshez, hiszen ez is a feladatai közé tartozik” – hangsúlyozta a nagykövet. Az OECD a tagállamoknak tett szakértői ajánlások mellett a különböző programok végrehajtásának „finomhangolásában” is kész részt venni. A két szakértő a 34 tagország tapasztatai alapján nemzetközi kitekintést tud nyújtani a kerekasztal munkájához – hívta fel a figyelmet Cséfalvay Zoltán.

A nagykövet az is elmondta, hogy nagyon jó ütemben halad az OECD idei miniszteri értekezletének – amelynek az egyik alelnöke Magyarország, – és az OECD Fórum előkészítése. Annak részleteiről, valamint az OECD és az UNESCO párizsi eseményeiről az állandó képviselet folyamatos tájékoztatást nyújt most indult honlapján: http://oecd.unesco.kormany.hu/.

Az OECD legjelentősebb és egyúttal legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó rendezvénye az éves miniszteri értekezlet, amelyet június 1-2-án tartanak Párizsban a 34 tagállam gazdasági minisztereinek és külügyminisztereinek részvételével. A miniszteri értekezletet időben közvetlenül megelőzi egy kétnapos szakmai rendezvénysorozat is, az OECD Fórum, amely a politikai jellegű miniszteri értekezlettel együtt alkotja az OECD Hetet május 30-tól június 3-ig.

A Fórumra – amelyen aktuális gazdaságpolitikai kérdéskörökben tartanak hagyományos előadói paneleket, valamint kreatívabb és újszerűbb vitafórumokat – a 250 felszólaló közé mintegy tíz előadót vár az OECD Magyarországról, amely Cséfalvay Zoltán szerint azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az elmúlt tíz évben nem szerepeltek magyar szakértők az eseményen.
Az OECD Fórumot kiemelt nemzetközi médiafigyelem kíséri. A tavalyi rendezvényen kétezren vettek részt, s 43 országból több mint 250 meghívott tartott előadást.

Az idei miniszteri értekezlet témájához kapcsolódva az OECD Fórum központi témája a gazdasági termelékenység erősítése és a befogadó gazdasági növekedés. Ennek fényében a rendezvény kiemelt figyelmet fordít az innováció erősítésére, a fiatal innovatív vállalkozások szerepére és finanszírozására, az új technológiák megjelenésére, a harmadik ipari forradalom, a digitális gazdaság és a kreatív iparok kihívásaira. Továbbá arra, hogy ezekre a kihívásokra milyen válaszok adhatóak a gazdaságpolitika, a közpolitika, az oktatás és a városfejlesztés terén.

A nagykövet megítélése szerint Magyarország ezen a téren erős háttérrel rendelkezik, ezért elképzelhető, hogy az eddig meghívott tíz „fiatal, dinamikus, vállalkozó szellemű, innovatív” magyar előadó száma növekedni fog a március végén véglegesítendő programban. A Fórumot követő miniszteri értekezlet fő kérdése az, hogyan lehet növelni a termelékenységet, hogy közben az egyenlőtlenségek ne erősödjenek a társadalmakon belül.

A miniszteri értekezlet elnöki szerepét minden évben egy tagország tölti be, idén Chile. Az elnök munkáját segítik az alelnökök, ezt a feladatot idén Magyarország, Finnország, és Japán látja el.
Az elnöknek és az alelnököknek kiemelt ráhatásuk van a témakörök meghatározására, illetve jelentős szerepük van az ülés felépítésének kialakításában, s így közvetlenül is hatással vannak az OECD jövőbeni munkájának meghatározásában, valamint a plenáris ülések és viták levezetéséért is felelnek. Cséfalvay Zoltán elmondta: az értekezlet programja elkészült, s az alapján június 1-én és 2-án is lehetőség nyílik magyar miniszterek számára arra, hogy vezető szerepet töltsenek be az egyes napirendi pontoknál.”

Forrás:
Cséfalvay: Az OECD bekapcsolódik a köznevelési kerekasztal munkájába; Magyar Idők; 2016. február 26.