Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egységes állami tisztviselői kar és intézményátszervezés

Szerző: 2016. április 10.No Comments

„Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy első körben a járási hivatalok, jövő januártól a kormányhivatalok, 2018 januárjától pedig a minisztériumok is oda tartoznak majd. Életpályamodell ott indul, ahol megtörtént az átrendezés és az egyszerűsítés.

Megerősítette, hogy július elsejétől 20 ezer járási hivatalban dolgozó feladata, felelőssége és bére változik, a fizetésük 30-50 százalékkal nő, első helyen azoknak, akik közvetlen kapcsolatban vannak az ügyfelekkel.

A miniszter bejelentette azt is, hogy 85 törvény módosítására tesz javaslatot az ügyintézés további egyszerűsítése érdekében.

Lázár János közölte, mind a tisztviselői karról, mind az uniós pályázatokról ötpárti egyeztetést kezdeményez.

Beszámolt arról is, hogy lezárultak az állami háttérintézményekkel, központi költségvetési szervekkel kapcsolatos egyeztetések, és a miniszterelnök még néhány utólagos egyeztetést kért a vízügyi ágazatnál. A cél, vagyis a bürokrácia csökkentése meg fog valósulni – értékelt, hozzátéve: a lépés alkalmat ad létszámleépítésre, ugyanakkor állami feladat nem marad ellátatlanul.

A kilépési pénzre vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy még nem született döntés, a létszámokat pedig minden miniszter saját hatáskörben alakítja. A háttérintézményekre a tárcák gyermekeiként hivatkozott, akik „szép vaskos felnőtté dagadtak, lassan 30-40 évesek”, ma már „túlsúlyossá vált az egész rendszer”. [Miniszterelnökség]”

—-

„…Arról még nem született döntés, hogy…lesz-e kilépési pénz az államigazgatásban dolgozóknak. Kilépési pénz ügyében azonban Orbán nem értett egyet Lázár javaslatával, ezért nincs még végleges döntés. Lázár úgy fogalmazott, hogy Orbán “szubtrópusinak nevezte a megoldási javaslatomat.”

Lázár azt is elmondta, hogy megszülettek a döntések a “túlsúlyossá vált” háttérintézmények jövőjéről, de némely esetben még zajlanak az egyeztetések. Kevesebb embernek, többet kell dolgoznia, ami az adófizetők szempontjából helyes – mondta Lázár, aki hozzátette, hogy július 1-jétől a járási dolgozók bére növekedni fog. [HVG]”

Forrás:
Miniszterelnökség; 2016. április 7.
HVG.hu; 2016. április 7.
Lásd még: Origo.hu; 2016. április 7.