Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Hamarosan minden kórelőzményünket láthatja az orvos

Szerző: 2016. június 4.június 6th, 2016No Comments

„Akár fél-, egy esztendőn belül létre lehetne hozni Magyarországon egy olyan központi adatbázist, amely minden ember összes egészségügyi adatát és leletét tartalmazza, az orvos számára lekérdezhetővé teszi – mondta el Laufer Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. A szervezet az MTA-val közösen csütörtökön rendezett konferenciát a digitalizáció és az élettudományok kapcsolatáról.

„A megnyitót azzal kezdtem, hogy különböző korszakokon mentünk végig történelmileg, volt a kő-, bronz-, vaskorszak, a XIX. században jött a műanyagé, a XX. században pedig a szilíciumé következett a mikrochipekkel, mikroelektronikával és mindenkit köszöntöttem a biotechnológia korszakában, ami az egészségügyet: a gyógyítást, a gyógyszereket, a mezőgazdaságot, különböző anyagok előállítását, a génkutatást is magába foglalja. Ez már a világ gazdaságának harmadát kiteszi, tehát már nemcsak morálisan fontos terület, hanem üzletileg is” – emelte ki Laufer Tamás.
Arról, hogy az orvostudomány lépést tud-e a technológiai fejlődéssel, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke azt mondta, nincs más választása.

„Alapvető változásokra van szükség. Hálózatban kell gondolkozni. Ma Magyarországon ha elmegy egy kórházban, megcsinálnak vizsgálatokat, másnap baleset éri egy kicsit arrébb, ugyanúgy meg kell csinálni a vizsgálatokat még egyszer, mert képtelenek átvenni. Ez a XXI. században elképesztő és pazarlás is, amikor már harminc éve fejlesztünk mindenféle egészségügyi informatikai rendszereket” – mondta Laufer Tamás.

Hozzátette, hogy egy egységes adatbázis létrehozásának nem pusztán adatvédelmi okai vannak.

„A cél ennél sokkal fontosabb, számos esetben sikerült bizonyítani, hogy ha megfelelő felülről jövő akarat van, az végig tud vinni a rendszeren dolgokat. Fel lehet olyan gazdasági érveket sorolni, hogy a periódusonként ismétlődő felesleges költések legalább ugyanannyit tudnak megtakarítani, mint amennyi pénzt be lehet szedni a másikkal. Ha így tekintenénk, gyorsan, akár fél-, egy év alatt, ki lehetne olyan központi rendszereket fejleszteni, amivel a hordozhatóságot biztosítaná, az ember az egész élettörténet magával vihetné, nem kellene mindig újrakezdeni a meséjét az orvosnál, már, ha tud mesélni” – fűzte hozzá az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.”

Forrás:
Hamarosan minden kórelőzményünket láthatja az orvos; Király István Dániel; Inforádió; 2016. június 3.