Skip to main content
gazdaságinformatikatechnika

Bevezetnék a robotadót Németországban

Szerző: 2016. július 10.No Comments

„Az emberekkel végzett munka adóterhének csökkentését és a robotokkal végzett munka megadóztatását javasolja a Deutsche Post német postavállalat vezetője.

Frank Appel a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kifejtette, hogy a gazdaság digitális átalakulása “hatalmas esély”, mert növeli az emberi munkaerő termelékenységét.

Például a társaság raktáraiban úgynevezett okos szemüvegeket használnak, amelyekkel könnyebben meg lehet találni a keresett termékeket, és így akár 25 százalékkal növelni lehet a termelékenységet.

Hozzátette, hogy az ipar digitalizációja révén sok munkahely visszakerül Európába a Távol-Keletről, de az új európai gyárakban főleg robotok végzik majd el a munkát.

Ezért kevesebb ember dolgozik majd az üzemekben, de ez a társadalom egészét tekintve nem “visszalépés” – mondta Deutsche Post igazgatóságának elnöke, aki szerint senki sem akarhatja komolyan, hogy 50 vagy 100 év múlva is olyan állások legyenek, amelyekben egy gyártási folyamat egyetlen egy szakaszát kell folyton elvégezni.

Inkább arra kell törekedni, hogy az alkalmazottak olyan feladatokat végezzenek el, amelyekhez nélkülözhetetlen az ember.

Ilyen például az idősek ápolása.

Frank Appel hozzátette, hogy képzéssel és továbbképzéssel fel kell készíteni az embereket a digitalizáció révén végbemenő változásokra, az állami szabályozás oldalán pedig be lehetne vezetni például azt, hogy csak a robotok által végzett munkát terhelik általános forgalmi adóval (áfa).

Hasonló megoldást sürget Eric Hilgendorf jogászprofesszor, a würzburgi egyetemnek a jog és a robotika összefüggéseit vizsgáló kutatócsoportjának (Forschungsstelle RobotRecht – FoRoRe) vezetője, aki a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy a robotok terjedésével csökken az egyik legfontosabb forrásból, a személyi jövedelemadóból származó bevétel, ezért végig kell gondolni, hogy miként lehet emelni a robotok által végzett munka révén keletkező bevétel vagy nyereség adóterhét.

Németországban egyelőre történelmi csúcson van a foglalkoztatottság, a 82 milliós országban mintegy 42 millióan állnak munkaviszonyban. Az országos munkaügyi ügynökség kutatóintézete (IAB) szerint azonban akár 4,4 millió állás is megszűnhet a digitalizáció miatt.

A német iparvállalatoknál jelenleg mintegy 180 ezer robot dolgozik a Bild am Sonntag összeállítása szerint.”

Forrás:
Bevezetnék a robotadót Németországban; Híradó.hu/MTI; 2016. július 10.
Lásd még: Post-Chef will die Arbeit von Robotern besteuern; Olaf Gersemann, Birger Nicolai; Die Welt; 2016. július 10.