Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Nyílt forráskódra váltanak a bolgár közhivatalok

Szerző: 2016. július 11.No Comments

„A bolgár parlament módosított egy helyi jogszabályt.

Az elfogadott törvénymódosítás értelmében a helyi kabinetnek készített programoknak alapvetően nyílt forráskódúaknak kell lenniük. Az alkalmazásokat egy nyilvános szoftverkód-gyűjtemény keretében elérhetővé teszik. Ezt a tárolót egy új hivatal hozza majd létre és előreláthatóan a GitHub oldalán lesz elérhető. Egyúttal az új hivatal fog felelni a jogszabály betartásáért is.

Mindez nem azt jelenti, hogy az egész ország Linuxra és LibreOffice csomagra vált át, miként arról sincs szó, hogy a helyi kormány a Microsoft és az Oracle illetékeseitől azt várná el, hogy adják ki a termékeik forráskódjait. A meglévő megoldások esetében ugyanis korábban megvásárolták a megfelelő licenceket is. A specifikus programokat viszont úgy kell megalkotni, hogy azokba bárki betekinthessen és azokhoz bárki hozzáférhessen, hiszen végső soron az adófizetők pénzéről van szó és fontos, hogy az emberek láthassák az eredményt.

Bozsidar Bozsanov szoftverfejlesztő a miniszterelnök-helyettes tanácsadójaként vett részt a törvénymódosítási folyamatban. Blogbejegyzése szerint a jogszabály-módosítást támogatók azt remélik, hogy a nyílt forráskódú alkalmazások használatával nőhet a biztonság. Korábban a kormányzati honlapokon számos biztonsági rést találtak, amelyeket éveken át nem foltoztak be, ugyanis az ezzel kapcsolatos szerződés lejárt. A forráskódok megnyitásával azonban ezen problémák számát minimálisra lehetne csökkenteni és a lehetséges hibákat idejében fel lehetne ismerni.

Bozsanov ugyanakkor úgy vélte, hogy a törvény önmagában nem elég, fontos, hogy sikerüljön meg is valósítani az abban leírtakat. Szerinte biztosan lesznek olyan cégek, amelyek megpróbálják majd kijátszani az előírásokat. De alapvetően jónak tartja az elképzelést, amely jobb hivatali szoftverekhez vezethet. Reményét fejezte ki, hogy más országok is követni fogják a radikális eljárásmódjukat.”

Forrás:
Nyílt forráskódra váltanak a bolgár közhivatalok; SG.hu; 2016. július 6.