Skip to main content
hírközlésInternetközigazgatási informatika

Útjára indult a „hálózatfejlesztés támogató monitoring rendszer létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt

Szerző: 2016. augusztus 2.No Comments

„A fejlesztés célja egy országos szintű, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása, amely naprakész módon alkalmas a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére, a nyertes pályázatok végrehajtásának felügyelőmérnöki támogatására, valamint a hatósági folyamatok elektronikus támogatására. A projekt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végére Magyarországon minden olyan háztartás, amelyik ezt igényli, hozzáférhessen a szupergyors internethez.

A Szupergyors Internet Program (SZIP) lényegénél fogva a legkorszerűbb módszertani és technológiai megoldások alkalmazását követeli meg. A SZIP gazdasági jelentősége, földrajzi kiterjedése, a közreműködők nagy száma, valamint a megvalósítás több éves időtartama miatt műszakilag és logisztikailag is annyira komplex, hogy lebonyolítása csak szigorú ütemezéssel és megfelelő technikai háttérrel biztosítható. A Kormány a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozatának megfelelően erre a célra kívánja létrehozni a Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszert (HTMR).

A HTMR fő feladatai a rendszer működéséhez szükséges szoftver- és hardver-informatikai infrastruktúra beszerzése, a SZIP nyilvántartási (mapping), műszaki és pénzügyi előtervezési, ellenőrzési, elemzési és stratégiai tervezési (riportozási) funkcióinak, valamint a SZIP projektek kollaborációs feladatainak támogatása.

A teljes projekt egy éves időintervallumban, 4 ütemben valósul meg. Jelenlegi, első szakaszában olyan főbb pontok teljesülnek, mint a kiszolgáló infrastruktúra telepítése, a logikai és fizikai rendszertervek, a központi térinformatikai adatbázis működésbe állítása, valamint a hálózat nyilvántartási és hálózat felügyeleti funkciók élesítése. A támogatás összege 2,54 milliárd forint.”

Forrás:
Útjára indult a „hálózatfejlesztés támogató monitoring rendszer létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség; 2016. augusztus 2.
Lásd még: Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
KÖFOP-2.3.2-VEKOP-15 Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása; Széchenyi 2020
Korábbi cikkeink a témában