Skip to main content
hírközlésInternetközigazgatási informatika

Folyamatban van a Szupergyors Internet Program végrehajtása

Szerző: 2016. augusztus 3.No Comments

„Folyamatban van a Szupergyors internet program végrehajtása, ami a magyarországi telekommunikációs infra­struktúra fejlesztését szolgálja – közölte kedden Kelemen Csaba.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője szerint a 2015-ben indított kormányzati projekt célja, hogy 2018-ig minden magyar háztartásban, vállalkozásnál és közintézményben legalább másodpercenkénti 30 megabites gyorsaságú internetkapcsolat álljon rendelkezésre.

A hálózati infrastruktúra kiépítésére járásonként lehetett pályázni a 68 milliárd forintos keretből a kisebb és nagyobb távközlési szolgáltatóknak. Az ország azon részei­ben, ahol korlátozott az internetelérés, jellemzően a hálózati kiépítettség hiányzik, ezért a programban az infrastruktúra fejlesztése vált az elsődleges célok egyikévé.

Erre az elhatározásra az előzetes, fél év alatt elkészített felmérést követően jutottak a program vezetői, ahogyan arra is, hogy a modernizáció révén növekvő piaccal a kormánynak együtt kell működnie. Az információk­ból kiderült, hogy mintegy félmillió háztartás szorult fejlesztésre, és elsősorban ezeket a területeket célozták meg a programmal.

Az országos fejlesztés azonban összetettsége miatt bővelkedik műszaki és logisztikai kihívásokban is. Ezért olyan nyilvántartás elkészítésébe fog bele a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, amely segíti az internet elterjesztésének folyamatát. Szijártó Zoltán, az ügynökség elnöke elmondta, hogy az adatbázis létrehozása összesen 2,54 milliárd forintos támogatást nyert el a Közigazgatás és közszolgáltatás, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programokból.

A kormányzati ügynökség már megkötötte a támogatási szerződést a nyilvántartás megalkotására, amelyet Hálózatfejlesztés-támogató monitoringrendszernek neveztek el. A cél egy országos szintű, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása, amely alkalmas a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére, mérnöki támogatására. A munkában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is közreműködik.”

Forrás:
Nagy sebességgel halad a gyors internet kiépítése; Somogyi Orsolya; Magyar Idők; 2016. augusztus 3.
Korábbi cikkeink a témában