Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Európai Bizottság: pályázat közigazgatási szervek részére!

Szerző: 2016. szeptember 19.No Comments

Pályázzon az IT Sharing and Reuse Awards-ra!

Az Európai Bizottság július 8-án indította útjára az IT Sharing and Reuse Awards pályázatot azzal a céllal, hogy megjutalmazza azon közigazgatási szerveket, amelyek sikeresen dolgoztak ki és osztottak meg másokkal szélesebb felhasználási potenciállal rendelkező IT megoldásokat.

Első díjként 15 000 EUR, második díjként pedig 10 000 EUR a jutalma a győztes csapatoknak az alábbi négy kategória mindegyikében:

  • Közös IT megoldások kidolgozására és nyújtására irányuló sikeres határokon átnyúló szintű együttműködés
  • Közös IT megoldások kidolgozására és nyújtására irányuló sikeres nemzeti szintű együttműködés
  • Közös IT megoldások kidolgozására és nyújtására irányuló sikeres regionális szintű együttműködés
  • Közös IT megoldások kidolgozására és nyújtására irányuló sikeres helyi szintű együttműködés

A benyújtott megoldásokat az uniós intézmények képviselőiből álló Értékelőbizottság fogja értékelni. Ezért az Európai Bizottság, az Európai Parlament vagy az Európai Tanács által kidolgozott megoldások ki vannak zárva a pályázatból.

A pályázatot az Európai Bizottság „Átjárhatósági megoldások közigazgatási szervek, vállalkozások és polgárok részére” (ISA2) programja finanszírozza annak „Megosztás és Újrahasznosítás” projektje keretében.
„Ez a pályázat felhívja a figyelmet a legjobb újrahasznosítható projektekre, és reményeink szerint az elnyert díj segíti majd a közigazgatási szerveket hogy szélesebb kör számára tegyék elérhetővé a megoldásaikat” – mondta Margarida Abecasis, az ISA² program felelőse.

Miért fontos az IT megoldások megosztása és újrahasznosítása?
A magas színvonalú IT megoldások újrahasznosítása lehetővé teszi a közigazgatási szervek számára, hogy jobb, költséghatékonyabb és gyorsabb szolgáltatásokat nyújtsanak a polgárok és a vállalkozók számára Európában. E megoldások gyorsan bevezethetők a közszférában, csökkentve ezáltal a megvalósításhoz és a karbantartáshoz szükséges időt és költségeket.

Ugyanakkor a közös megoldásokra irányuló együttműködések hozzájárulnak a tudás megosztásához a közigazgatási szervek között. Közös szabványok kidolgozása és egymás IT megoldásainak újrahasznosítása révén a közigazgatási szervek javítják átjárhatóságukat, azaz az információk egymás közötti kicserélésére és a kicserélt adatok megértésére vonatkozó képességüket. Végül az IT megoldások megosztása és újrahasznosítása fokozhatja a versenyt, mivel több vállalkozás részére teszi lehetővé, hogy IT szolgáltatásokat nyújtsanak közigazgatási szervek részére.

Számos újrahasznosítható IT megoldás érhető el már most is az Európai Bizottság Joinup platformján. Ez a website az uniós országok és az európai intézmények által kidolgozott eszközök és szolgáltatások katalógusaként működik.

Jogosult-e az Önök IT megoldása a részvételre?
Az IT Sharing and Reuse Awards pályázatban való részvételre való jogosultsághoz az Önök megoldásának az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • Egy EU tagállam vagy EFTA-állam egy vagy több közigazgatási szerve dolgozta ki vagy annak megbízásából dolgozta ki egyéb szervezet
  • Más közigazgatási szervek újrahasznosították
  • Nyílt forráskódú szoftver vagy megosztott szolgáltatás
  • Leírását közzétették a Joinup platformon. (Amennyiben az Ön által kidolgozott megoldás még nem szerepel a Joinup platformon, a Joinup csapata a pályázat benyújtását követően kapcsolatba fog lépni Önnel a közzététellel kapcsolatban).
  • A leírást angol nyelven kell közzétenni.

Amennyiben a megoldást a közigazgatási szerv nevében egy magánszektorbeli vállalkozás dolgozta ki, a díj a közigazgatási szervet illeti.

Értékelési szempontok
A pályázatra benevezett megoldások értékelésére az alábbi kritériumok alapján kerül sor:
1. A megoldás tervezése: Milyen technológiákon alapul? Mi a megoldás architektúrája? Méretezhető, kiterjeszthető-e? Újrahasznosít-e más szolgáltatásokat / szoftver megoldásokat vagy standardokat / nyílt specifikációkat? Milyen licencelési modellt használ?
2. A megoldás feletti irányítás: Mely szervezetek, intézmények és országok vesznek részt a megoldás feletti irányításban? Miként kerül sor a megoldás fejlesztésének és biztosításának finanszírozására?
3. Hatás/eredmények: Miként segíti az Önök megoldása a közigazgatási szerveket? Milyen előnyöket hoz az Önök megoldása az érdekelt felek, felhasználók részére? Mi a költség / haszon?
4. Az újrahasznosítás mértéke: Hány közigazgatási szerv használta eddig ezt a megoldást és milyen mértékben? Vannak-e konkrét tervek jövőbeli újrahasznosításra? Milyen könnyen implementálható az Önök megoldása az eredeti fejlesztésétől eltérő kontextusokban?
5. Fenntarthatóság: Hogyan garantált az Önök megoldásának fenntarthatósága? Biztosítható-e folyamatos támogatás? Fenntartásra kerül-e a megoldás a továbbiakban is?

Hogyan lehet a pályázatra jelentkezni?
A megoldásnak a pályázatra való benevezéséhez a megoldást kidolgozó illetve a megoldást igénybe vevő közigazgatási szervet képviselő személynek (kapcsolattartónak) ki kell töltenie a jelentkezési lapot. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelentkezést, az esetleges alátámasztó dokumentumokat és a megoldás leírását is angol nyelven kell benyújtani. A megoldásnak magának azonban nem feltétlenül kell angol nyelvűnek lennie.

A jelentkezési határidő 2016. október 28.

A Bizottság a nyerteseket e-mail útján értesíti 2017. január végén/február elején, és meghívja őket a 2017 márciusára tervezett Sharing and Reuse Konferenciára. A hivatalos bejelentésre és a díjátadó ünnepségre a konferencia keretein belül kerül sor.

További információk a pályázatról
A pályázat oldala a Joinup platformon
Gyakran ismételt kérdések (GYIK) az IT Sharing and Reuse Awards Pályázatról

Forrás:
Sharing and Reuse Awards Contest; Joinup; 2016. június 6. (a cikkhez az Európai Bizottság, Directorate-General for Informatics DIGIT B.6 – Interoperability solutions for public administrations (ISA²) magyar nyelvű tájékoztatóját használtuk)