közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Több mint 2,6 milliárdos levéltári közigazgatási szolgáltatásfejlesztés indul

Szerző: 2017. március 10.No Comments

„Több mint 2,6 milliárd forintos európai uniós forrásból finanszírozott levéltári közigazgatási szolgáltatásfejlesztés indul – jelentették be a szerdai sajtótájékoztatón, Pécsett.
Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója a Közigazgatás Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) 2018 végéig megvalósuló fejlesztésről kiemelte: annak köszönhetően a napi ügyintézéshez szükséges, más nyilvántartásban nem fellelhető levéltári jogbiztosító iratok hozzáférhetővé válnak az állampolgárok számára közvetlen elektronikus módon vagy a kormányablakok szolgáltatásain keresztül.

Ezek között említette a kárpótlások, a nyugdíjjogosultság megállapításához, az ingatlan-nyilvántartással, az építési és gyámügyekkel kapcsolatos, valamint számos más közigazgatási eljárás intézéséhez szükséges dokumentumokat.

Mikó Zsuzsanna elmondta, hogy a 2007 és 2013 között megvalósult e-levéltár program folytatásaként lehetővé válik a többi között az adatállományokat megfelelő módon tároló és hozzáférhetővé tevő több mint 250 munkaállomás, azok szerverparkjainak és tárolási infrastruktúráinak bővítése a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. biztonságos központi rendszerén keresztül.

Példaként hozta fel a hadigondozottak kárpótlását lehetővé tévő, az elmúlt években hozott törvényeket, majd kijelentette: a levéltárak kötelessége, hogy segítsék az ilyen ügyekhez való hozzáférést az állampolgárok számára.

Megjegyezte, hogy a fejlesztések megvalósulásával a levéltárak által őrzött kulturális örökséget „a ma állampolgára számára” is hozzáférhetővé teszik.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen azt mondta, az identitás és a történetírás szempontjából is „korunk nagy levéltáros szakmai kihívása”, hogy napjaink hivatalos elektronikus levelezései megmaradjanak az utókor számára.

A politikus a program finanszírozására kitérve felidézte: a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban kulturális fejlesztésekre fordítható mintegy 74 milliárd forintos forrás az Európai Bizottság „eredeti szándékaival szemben” a 2014-2020-as időszakban több mint 100 milliárdra nőtt.

A forrásmegoszlásról szólva kiemelte, hogy az összegből közösségfejlesztési és kulturális célokra 66 milliárd forintot sikerült „közel vinni” a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) a települési önkormányzatokhoz.

Hozzátette, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezelt Emberi Erőforrás Operatív Program révén csaknem 25 milliárd forint jut hasonló célokra, a vidékfejlesztési programban hárommilliárdos, a KÖFOP keretéből pedig több mint 2,63 milliárdos forrás áll rendelkezésre.”

—-

„A Magyar Nemzeti Levéltár új fejlesztésének célja a lakossági ügyintézés megkönnyítése.
A napokban megkezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár „Közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó levéltári szolgáltatás fejlesztése” projekt megvalósítása. A Közigazgatás Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében megvalósuló programjára az intézmény 2.630.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A projekt célja az állampolgárok és a közigazgatási intézményrendszer számára nyújtott szolgáltatások egyszerűsítése, elektronizálása és országos kiterjesztése. A Magyar Nemzeti Levéltár új fejlesztése olyan elektronikus szolgáltatáscsomagot alakít ki, amelynek a segítségével a hivatali ügyek intézéséhez automatikusan biztosítja a kérelmező vagy az ügyintéző szervek részére a szükséges igazoló iratanyagot.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt megvalósításának az időtartama: 2017.01.25 – 2018.12.31.”

Forrás:
Több mint 2,6 milliárdos levéltári közigazgatási szolgáltatásfejlesztés indul; Magyar Nemzeti Levéltár; 2017. március 9.
KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00011; Magyar Nemzeti Levéltár; 2017. március
KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 – Az adminisztratív terhek csökkentése; Széchenyi 2020