Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Jól halad a Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) éles próbaüzeme

Szerző: 2017. május 21.No Comments

„Augusztus közepéig az e-személyi igazolvány rendszeréhez is illeszkedni fog a Tér.

Javában zajlik és jól halad a Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) február közepén kezdődött éles próbaüzeme, derült ki Szabó Bálint, Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetőjének tájékoztatásából az IME XV. jubileumi infokommunikációs konferenciáján május 18-án. A projekt felelőse elmondta, hogy a következő jelentős határidő augusztus közepe lesz, ekkorra illeszkedik majd az e-személyi igazolvány a Térhez.

Az éles tesztüzem indulása óta négyezren önrendelkeztek az EESZT-ben, 15 ezer e-recept, valamint 50 ezer egészségügyi dokumentum került a felhőalapú, legmagasabb (5.) biztonsági fokozatú informatikai rendszerbe, amely egyelőre 69 szakellátót, 72 háziorvost és 85 patikát foglal magában. Négy nagy térség van, illetve lesz a pilotban: Budapest, Pécs, Veszprém és a Debreceni Egyetem jelzésére Debrecen is bekerül.

A NEAK-finanszírozott intézmények szeptember elsejétől szabadon csatlakozhatnak, míg november elsejétől a kötelező csatlakozás időszaka kezdődik: egy év áll rendelkezésre mindehhez, a folyamat 2018 novemberében lezárul. A magán egészségügyi ellátók pedig ezután, 2019 januárjától csatlakozhatnak a Térhez.

Egyelőre csak a friss adatok kerülnek a rendszerbe, de az EFOP 1.9.6. Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések című pályázati forrásnak köszönhetően a későbbiekben öt évre visszamenőleg feltöltik a rendszerbe a kórházi adatokat. A Tér adatai majdan kutatási célokra is rendelkezésre állnak, ám ezek részletei ma még nincsenek tisztázva, tette hozzá Szabó Bálint.

Az is kiderült, hogy szintén az EFOP-os pályázat egyik fontos eleme a telemedicinával kapcsolatos jó ajánlások megfogalmazása a szükséges finanszírozási igénnyel egyetemben. Ez magában foglalja, hogy milyen eszközöket használjanak az egészségügyben, s ezek meghatározása, minősítése miként történjen. A kaotikus állapotok rendezésére nagy szükség van, ugyanis a gyártók profitorientált fejlesztései gyakran háttérbe szorítják a tudományos igényeket, hangzott el a konferencián.

Még mindig ez a keret szolgálja az OMSZ csatlakoztatását a Térhez, hogy például a mentőautóval szállított, sürgős ellátást igénylő beteg adatait be tudják jelenteni a fogadó sbo-kra [sürgősségi betegellátó osztály. Szerk.].

A Tér fontos alrendszere az e-recept, ezzel kapcsolatban annyi új információ hangzott el, hogy 2018 végéig egy NEAK [Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, korábban OEP. Szerk.] formanyomtatványon kapják majd a betegek az orvosuktól a felírási igazolást, amelyet a patikusnak kell átadniuk, s tartalma azonos lesz az e-recepttel. A beteg (ha van) e-személyi igazolvánnyal, vagy TAJ-kártyával és személyi igazolvánnyal azonosíthatja magát a patikában.

Az EESZT akkor fogja a betölteni funkcióját, ha nemcsak adatok feltöltésére használják az egészségügyi ellátásban, hanem a „tudását” is alkalmazzák az orvosok, máskülönben feleslegesen költünk milliárdokat a rendszerre, fogalmazott Király Gyula, Hospitaly Kft. stratégiai vezetője. Míg Rosta László, a saját „kis EESZT”-jét elkészítő háziorvos szerint a Tér sikere nem annyira a technikai szempontokon fog múlni, mint inkább azon, miként lesz kommunikálva, s hogy igényel-e plusz feladatot ez ellátóktól, illetve mit nyerhetnek vele az orvosok.”

Forrás:
A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez; Weborvos.hu; 2017. május 19.
Lásd még: EFOP-1.9.6 Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések; Széchenyi 2020