gazdasághírközléstávközlés

A szakemberhiány és a dráguló infrastruktúra bérlési díjak miatt többe kerülhet a Szupergyors Internet Program, mondja a MVM NET Zrt.

Szerző: 2017. június 23.június 26th, 2017No Comments

„Nagyon szűkösek a hazai kapacitások, a szakemberhiány komoly árfelhajtó hatású az olyan nagyszabású kormányzati projektekben is, mint például a SZIP, azaz a Szupergyors Internet Program.

Ezzel is indokolja az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt., hogy a hazai és uniós forrásokból megvalósuló SZIP hálózatfejlesztési program rá vonatkozó része várhatóan miért kerül majd a tervezettnél százmilliókkal többe.

Optikát épít 13 járásban
Az állami vállalat az egyik eredményes pályázója a GINOP 3.4.1-2015 számú Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése néven meghirdetett uniós kezdeményezésű projektnek, amelynek célja, hogy néhány éven belül mindenkihez eljusson a legalább 30 Mbps feltöltési és 7,5 Mbps letöltési sebességű internet kapcsolat. Az Európai Unió által javasolt eredeti időpont 2020, Magyarország ennél két évvel korábbi határidőt vállalt.

Az MVM Net eredetileg 19 járásra pályázott, végül 13-ban nyerte el az optikai hálózat fejlesztésének a lehetőségét, többek között Baja, Békéscsaba, Kaposvár, Keszthely, Pápa térségében. Ez összességében mintegy 300 települést, 60 ezer háztartást 3 ezer üzleti felhasználót jelent. A projekt teljes költségvetése 10,73 milliárd forint, amiből közel 8 milliárd forint a vissza nem térítendő uniós és állami támogatás, a többi az állami vállalat önrésze.

A törvényi előírások ellenére drágulnak a villanyoszlopok
A projekt tavaly szeptemberben indult, jövő augusztusban zárul, de már most látszik, hogy nem lesz elég a pénz – mondta egy mai sajtótájékoztatón Vígné Szalontai Katalin projektvezető. Két okot is említett, miért nem tudnak majd beleférni a költségkeretbe. Az egyik, hogy az áramszolgáltatók emelték a tőlük bérbe venni kívánt villanyoszlopoknak a használati díjait, a másik a már említett hálózattervezői, és -kivitelezői szakemberhiány.

Az előbbi azért meglepő, mert tavaly még a hírközlési törvényt többször is módosították, hogy gyorsabbá és olcsóbbá váljon a távközlési infrastruktúra építése. Mint megírtuk a fejlesztés felgyorsításához hiányzó uniós irányelvek tavaly júliusban kerültek bele az egységes hírközlési törvénybe. A törvény azt szabályozza, hogy a hazai hálózatüzemeltető társaságoknak, beleértve a közművállalatokat is, milyen feltételekkel kell a távközlési cégek számára használatba adni az infrastruktúrájukat. A december végi módosítás ennek egyenes folytatása, amely a kötelezettség teljesítése során felmerülő jogviták rendezését könnyíti. Ez azért fontos lépés, mert a közműhálózatokat üzemeltető társaságokat eddig nem kötelezték arra, hogy – meghatározott feltételek mellett – a hírközlési hálózatokat üzemeltetők számára is használatba adják az infrastruktúrájukat.

A szakemberhiánnyal pedig valamelyest eleve számoltak is az MVM Netnél, de azzal nem, hogy ilyen rövid időn belül már ilyen mértéket ölt és, legfőképpen ekkora árfelhajtó hatású lesz.

A projektvezető egyelőre csak becslésekbe bocsátkozott, mint mondta, a kialakult helyzet nyomán várhatóan 20-30 százalékkal is drágulhat az MVM Net önrésze. Hozzátette, a költségek kordában tartására, ahol csak lehet bérlik a rendelkezésre álló áramszolgáltatói, távközlési infrastruktúrát, így a legdrágábbnak tűnő alépítményes megoldás, magyarul a vezetékek föld alá vitele csak 156 kilométernyi szakaszt érint a teljes több ezer kilométeres hálózatból.

Az MVM Net megjelenik a lakossági piacon is
“Elkészültek a nyomvonaltervek, a felhasználói helyek pontosítása még folyamatban van. A kiviteli tervezés 3-4 hónapot vesz igénybe, ez alatt kell megállapodni az építési vállalkozókkal, hogy legkésőbb a harmadik negyedév végén el is indulhassanak a munkálatok” – sorolta a feladatokat a projektvezető. Kérdésünkre elmondta, hogy a kivitelezőkkel járásonként terveznek megállapodni, bevonva a helyi kapacitásokat.

A pályázaton nyertes cégek nemcsak a hálózat kiépítését vállalták, hanem az arra épülő szolgáltatások nyújtását is, ami az MVM Net számára a lakossági szegmens megjelenésével új elemet hoz be a portfólióba. Bakos Róbert műszaki igazgató elmondta, hogy a lakossági piac kiszolgálását részben partnereken keresztül, részben saját erőből kívánják megvalósítani.”

Forrás:
Nincs elég szakember, többe kerülhet a SZIP; Sági Gyöngyi; Bitport.hu; 2017. június 21.