Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Országossá válik az önkormányzati ASP-rendszer

Szerző: 2017. június 24.No Comments

„Országossá válik 2019-re az önkormányzati ASP (Application Service Provider) rendszer, az eddig mintegy 1600 önkormányzatot bevonó projekt országos kiterjesztésének és fejlesztésének nyitórendezvényét csütörtökön tartották Budapesten.

Az ASP rendszer az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását.

Az igénybe vehető szolgáltatások köre igen széles: beletartozik az iratkezelő rendszer, az önkormányzati települési portál, az elektronikus ügyintézési portál (elektronikusűrlap-szolgáltatással), a gazdálkodási, az ingatlanvagyon-kataszteri rendszer, az önkormányzati adórendszer, az ipari és kereskedelmi, valamint a hagyatékileltár-rendszer.

Az ASP gazdálkodási és adószakrendszerének használatát 2017 januárjában kezdte meg több mint 1600 kistelepülés önkormányzata. A tervek szerint 2019-ig több lépcsőben mind a 3200 önkormányzat csatlakozik az országosan egységes ügymenetet biztosító, uniós forrásból megvalósuló rendszerhez.

A projektmegvalósítás konzorciumát a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezeti, részt vesz benne a jogszabályi feltételek megvalósításáért és az önkormányzati szövetségekkel való kapcsolattartásért felelős Belügyminisztérium. A szakrendszerek fejlesztéséért, az oktatásért és az ügyfélszolgálat működtetéséért a Magyar Államkincstár felel. Tagja még a konzorciumnak az infrastruktúrát biztosító és az önkormányzatokat a Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz csatlakoztató NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), amely az alkalmazásfejlesztési feladatokat is ellátja.

A projekt kiterjesztésének nyitórendezvényén Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára felidézte: 2012-től a pilot-projektben csaknem ötven önkormányzat vett részt, az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva fejlesztették tovább a rendszert és kapcsolták be az önkormányzati ASP-be az 1678 kistelepülési önkormányzatot 2017 januárjában. Hozzátette: egy áprilisi kormányrendelet lehetőséget ad rá, hogy a projekt megvalósításának határidejét „kitolják” 2019 januárjáig, a nagyobb városok és a fővárosi kerületek ekkor fognak csatlakozni.

Kópiás Bence, a KIFÜ elnökhelyettese előadásában arról beszélt, hogy az ASP a közigazgatás legnagyobb alrendszerét, az önkormányzatokat tudja felzárkóztatni a 21. század kihívásaihoz.

Miszlai József, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese elmondta: már dolgoznak az önkormányzati ASP kiterjesztésén, az újonnan belépő önkormányzatok csatlakozásának előkészítésén, tervezik az oktatásukat és tovább javítják a tananyagokat is.”

Forrás:
Országossá válik az önkormányzati ASP-rendszer; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2017. június 23.
Kapcsolódó projektek:
Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0)