Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarművelődés

A kormány piaci szereplők bevonásával versenyképesebbé teszi az egyetemi informatikus képzést

Szerző: 2017. június 26.No Comments

„Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a szakmai napon elmondta: „2017 szeptemberében 21 magyarországi felsőoktatási intézményben indulnak el azok a díjmentes, elsősorban informatikus hallgatóknak szóló képzések, amelyek egy-egy vezető informatikai vállalat naprakész tudásanyagát adják át a diákoknak.
Ezek a képzések eddig az egyetemeken nem, csak piaci képzőknél, magas díjak mellett voltak elérhetők, most azonban az egyetemi tanulmányok részévé válhatnak. A szeptemberben induló tanévben 1500, a program végéig 6-8000 diák vehet részt a kurzusokon.”

Programozd a jövőd! címmel huszonegy felsőoktatási intézménnyel és négy nemzetközileg is elismert informatikai vállalkozással alakít ki közös stratégiát a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az együttműködés célja, hogy az idén szeptembertől induló képzéseknek köszönhetően a munkaerőpiacon jelentős mértékben emelkedjen az informatikai szakmai végzettséggel rendelkezők száma, valamint, hogy a hallgatók naprakész elméleti és gyakorlati oktatásban részesüljenek.

Major Gábor, az IVSZ-Szövetség a Digitális Gazdaságért főtitkára méltatta a kormány és a szakmai szervezetek együttműködését, továbbá kiemelte, hogy a minisztérium és a közreműködő szervezetek mindig nyitottak a szakma kezdeményezéseire.

A program felhívására négy informatikai vállalkozás: a Red Hat, az Oracle, az SAP, és a National Instruments köt együttműködési megállapodást a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) annak érdekében, hogy a szintén együttműködő 21 felsőoktatási intézmény igényeivel összhangban piacképes végzettséget adó informatikai képzési programcsomagokat állítsanak össze és segítsék azok beépíthetőségét a felsőoktatási rendszerbe. A 21 intézmény maga dönti el, hogy az elérhető kurzusok mellett melyeket vezeti be, a hallgatók intézményüknél kapnak majd információt a lehetőségekről.

Az érintett cégek a projekt teljes időszakára ingyenesen biztosítják a hallgatói és az oktatói tananyagok hozzáférését. Így azok az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok, akik az elkövetkező években az informatikai pályát választják, vagy más szakokon szeretnék az együttműködésbe bekapcsolódott intézményekben informatikai kompetenciájuk bővíteni, azok a diplomájukkal együtt naprakész, piacilag elismert és keresett tudás, képesítés és gyakorlat birtokában helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon.

Az szerződött vállalkozások szakmai napok keretében mérik fel az együttműködésben résztvevő felsőoktatási intézmények igényeit és mutatják be képzési csomagjaikat.

A program – amely a fenti képzések mellett számos egyéb, az informatikusképzést támogató intézkedést tartalmaz – teljes kerete 8,2 Mrd Ft.”

Forrás:
A kormány piaci szereplők bevonásával versenyképesebbé teszi az egyetemi informatikus képzést; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2017. június 19.